Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

John Lee Hooker - The Healer (met Carlos Santana)

Je bent geboren op 22 augustus 1917 in Clarksdale, Mississippi, in een muzikale familie. Je was het jongste kind van de elf kinderen van William Hooker (1871 - 1923), een landbouwer en een Babtisten-dominee, en Minnie Ramsey, geboren in 1880 en overleden op een onbekend tijdstip. Je werd thuis geschoold en je mocht alleen naar religieuze muziek luisteren. De spirituele liederen in de kerk waren jouw eerste kennismaking met de muziek.

In 1921 gingen jouw ouders uit elkaar. Een jaar daarna hertrouwde jouw moeder met de blueszanger William Moore, die jou liet kennis maken met de gitaarmuziek. Jouw fantastische gitaarstijl heb je aan hem te danken. Hij was jouw eerste, belangrijke bluesinvloed. Je was een lokale bluesgitarist, die anders speelde dan de Delta blues stijl in die tijd. Je werd ook sterk beïnvloed door de blueszanger Tony Hollins (1909 - 1957), die jou gitaarlessen gaf en die jou jouw eerste gitaar schonk.

Tony had een liefdesrelatie met jouw zus Alice. Jouw songs 'Crawlin' King Snake' en 'Catfish Blues' zijn met name door Tony ingefluisterd. Op jouw 14-de liep je weg van huis en verkondigde je dat je jouw moeder en stiefvader nooit terug wilde zien. In de jaren dertig woonde je in Memphis, waar je straatoptredens in Beale Street verzorgde, in het New Daisy Theatre optrad en af en toe huisfeesten deed.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte je in fabrieken in diverse steden, zoals in 1943 in de Ford Motor Company in Detroit. Daarnaast speelde je in de bluesclubs en -bars op Hastings Street in Detroit. Jouw populariteit steeg snel en om luider te klinken kocht je jouw eerste, electrische gitaar. In 1948 verscheen jouw demo bij Modern Records en jouw eerste hitsingle 'Boogie Chillen' verscheen. Jij zorgde ervoor dat de jonge Bob Dylan een aantal kansen kreeg.

In 1959 verscheen jouw debuutalbum 'Folk Blues' en in datzelfde jaar verschenen de albums 'House Of The Blues' en 'The Country Blues of John Lee Hooker'. In 1960 verschenen er zelfs vier albums. In 1943 was je getrouwd met Alma Hopes, met wie je een dochter kreeg. In datzelfde jaar trouwde je ook met Sarah Jones. Van 1944 tot 1969 was je getrouwd met Maude Mathis. Op 24 november 1946 is jullie dochter Diane geboren en vier dochters en twee zonen volgden.

Je zong en speelde in de film 'The Blues Brothers' uit 1980, waarin je een straatartiest was. Jouw gebruik van de electrische gitaar, vaak een Gretsch en soms een Gibson, verbond op een nieuwe wijze de Delta met de niet enkel meer akoestisch geïnspireerde blues.

In 1989 begon je een groepssessie met diverse muzikanten, o.a. Bonnie Raitt, Carlos Santana, Robert Gray, Los Lobos en Canned Heat. Samen met hen maakte je jouw topalbum 'The Healer', met naast de troostrijke, virtuoze titelsong o.a. 'I'm in the Mood', 'That's Alright', 'Cuttin' Out', 'Rockin' Chair', 'My Dream' en 'No Substitute'. Je werkte ook samen met Miles Davis en Van Morrison, met wie je o.a. 'Never Get Out of These Blues Alive' maakte. Je hebt meer dan 100 albums gemaakt.

De laatste jaren leefde je rond Long Beach van San Francisco, waar een nachtclub de naam 'Boom Boom Room' kreeg, vernoemd naar jouw oude hit 'Boom Boom'. In de lente van 2001 was jouw laatste opname, die je samen met Zucchero deed. Voor zijn nummer 'Ali D'Oro' (Gouden Vleugels) zong jij het refrein 'I lay down with an angel'.

Vlak voor een Europese tournee werd je ziek en op 21 juni 2001 ben je in Los Altos in Californië genadigvol in jouw slaap overleden. Je werd 83 jaar. Je bent begraven in de Chapel of the Chimes in Oakland.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 83Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)