Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Helene Kröller-Müller was verzot op jouw schilderkunst

(voor William Degouve de Nuncques (1867 - 1935))

Je bent geboren op 28 februari 1867 in Monthermé, Noord-Frankrijk. De rivier de Maas stroomt dwars door deze stad. Er bevindt zich de abdij van Laval-Dieu en de klimrots Roc la Tour. Jij stamde uit een oud, Frans, aristocratisch geslacht. Na de Frans-Duitse oorlog van 19 juli 1870 tot 10 mei 1871 verhuisde je met jouw ouders naar België, waar je jezelf leerde schilderen.

Je bent vooral beïnvloed door de Nederlandse, symbolistische schilder Johannes Theodores Toorop, met wie jij in 1883 in Machelen een atelier deelde. Jij was eveneens een symbolistische schilder. Je was bevriend met de Franse, symbolistische schilder Pierre Puvis de Chavannes, die 43 jaar ouder was en een bewonderaar van de Italiaanse fresco's was. Je was ook bevriend met de Belgische schilder/beeldhouwer Henry de Groux, een typische 'artiste maudit', die vier was, toen zijn vader overleed, wat zijn leven negatief getekend heeft. Voor zijn magnum opus 'Le Christ aux outrages' poseerde jij als Christus Jezus.

Henry vond 'De Zonnebloemen' van Vincent van Gogh 'afstotelijke bloempotten'. De werken van Paul Signac en Henri de Toulouse-Lautrec vond hij ook ver beneden peil. Hij woonde samen met de schrijver/dichter Léon Bloy en hij maakte portretten van zijn idolen Charles Baudelaire, Émile Zola en Honoré de Balzac. Hij kleedde zich in het zwart en met een witte das en een vilthoek, terwijl hij zijn lange haren koesterde.

In 1894 trouwde je met de kunstenares Juliette Massin, die jou bij de symbolisten introduceerde, vooral bij de dichters onder hen. Je was lid van de avant-garde groep Les XX en je exposeerde bij La Libre Esthétique. Je reisde door Italië, Oostenrijk en Frankrijk, waar je schilderijen maakte, vaak van nachtelijke parken. Jouw magische schilderij 'Pink House' uit 1892 had een grote invloed op het surrealisme en vooral op het werk van René Magritte. Van 1900 tot 1902 woonde je met Juliette op de Balearic Islands, waar je de ruwe kustlijn en de oranje bossen schilderde.

Rond 1910 had je een religieuze crisis en schilderde jij jouw getormenteerde geestesstaat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was je een vluchteling, die in Nederland bivakkeerde, waar je enkel kleine werken maakte. Met Juliette zwierf je door de Ardennen en logeerden jullie bij de boeren. In 1919 overleed jouw dierbare vrouw Juliette, waardoor je zwaardepressief werd. Je verloor ook de kracht over één van jouw handen. In 1930 hertrouwde je met de vrouw, die jouw crisis heeft doen overwinnen. Jullie woonden in Stavelot, België, waar je nog enkele sneeuwlandschappen schilderde, eenzame boerderijen en hoge populieren langs een stil, bevroren water.

Van 1915 tot 1919 woonde je in Blaricum. In jouw werk bleef je de melancholische eenzaamheid uitbeelden. Jouw laatste werk was 'Boom met raven', waarop toch nog stukjes blauwe lucht zijn te zien, wat een voorbode van het schitterende zonlicht kon zijn. Op 1 maart 1935 overleed je in Stavelot. Je werd 68 jaar. Jouw beste collectie schilderkunst is te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Helene K.M. was namelijk verzot op jouw spiritueel getinte schilderwerk.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 71Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)