Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wereldburger

'Wat onze ondergang wordt, is het gebrek aan belangstelling', antwoordde Dupont senior. 'Van een section die negenhonderd stemgerechtigde burgers telt, komen er nog geen vijftig naar de vergadering. Gisteren waren er in totaal achtentwintig mensen.'
uit: 'De goden zijn dorstig' van Anatole France

Anatole schreef een waarheidsgetrouwe roman over de Franse Revolutie, die vele trekken van de huidige tijd in Frankrijk vertoont. Emmanuel Macron mag dan gewonnen hebben, vele miljoenen kiezers kwamen niet opdagen en vele miljoenen kiezers stemden blanco of op Macron (63%) om Marine Le Pen tegen te houden.
Macron is een jongere versie van Hollande, die Macron de dag na zijn overwinning al meteen ceremonieel gedoe liet oefenen. Zo van, gelijk inschroeven, die perfecte kloon. Macron is een knappe en charmante jongeman met op maat gesneden, vlotte positiviteitsbabbels, maar het is de vraag in welke, weke werkelijkheid hij leeft, want het ongenoegen van met name de allochtone jongeren in de banlieues los je niet met zoetgevooisde woorden op, maar met daadwerkelijke scholing en banen, banen, die alsmaar minder worden.
En Marche!, jaja, lekker doordenderen op de geijkte paden, die de kloof tussen de rijke zelfgenoegzamen en de genegeerde have-nots alleen maar groter maakt. De rijke slimmeriken zorgen er wel voor dat zij aan de touwtjes blijven trekken en vooralsnog hebben ze weer een grote schoonmaak weten tegen te houden. Althans dat denken zij, maar die doorgeslagen gekkigheid tijdens de Franse Revolutie broeit opnieuw onder de schone schijn en de flinterdunne beschaving.

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron is geboren op 21 december 1977 in Amiens. Zijn ouders waren beiden arts. Hij ging naar het jezuïetencollege in Amiens, waar destijds zijn toekomstige vrouw Brigitte Trogneux lerares Frans en Latijn was. Hij volgde haar literatuurlessen en de theaterklas, die zij leidde. Als 15-jarige werd hij smoorverliefd op zijn 39-jarige lerares, die met de bankier André-Louis Auzière getrouwd was en moeder van drie kinderen is.
Vervolgens studeerde Emmanuel aan het Lycée Henri-IV in Parijs, het Institut des Sciences Politiques, de Universiteit van Parijs-Nanterre, waar hij filosofie studeerde en tot 2004 op de École nationale d'administration, speciaal voor hoge ambtenaren. En passant was hij de editoriaal assistent van de filosoof Paul Ricoeur.

In 2007 trouwde Macron met zijn oud-lerares Brigitte Trogneux, nadat die in 2006 van haar man was gescheiden. Haar ouders hadden het familiebedrijf Chocolateries Trogneux. Ze stopte met haar Parijse baan als lerares om haar kersverse manlief full-time te ondersteunen in zijn politieke carrière.

Als overtuigd kosmopoliet geloof ik niet in politici, die de grenzen willen sluiten tegen onwelwillende buitenlanders en profiteurs. Ik geloof dat daar geen zwart-wit-grenzen voor bestaan. Het megagesjoemel, fraudegedrag en de schaamteloze zelfverrijking van de met ellebogenwerk rijkgeworden smiechten vind ik veel erger, dan het logische gestuntel van gelukzoekers, wat wij in wezen allemaal zijn.
Jazeker, er is wel degelijk sprake van een migratiecrisis en daar moeten we onze ogen niet voor sluiten en inderdaad passende maatregelingen nemen, omdat de spanningen anders alleen maar toenemen en dat is ongepast in een democratisch leefklimaat. We moeten onnodige schermutselingen en voedingsbodems voor onderlinge haat voorkomen. Teveel vermenging van tegengestelde levensvisies werkt averechts. Het gaat erom om de concentraties op niveau te houden en de assimilatie te bevorderen, waar dat mogelijk is. Bovendien moeten de zichzelf gediscrimineerd voelenden niet denken, dat ze zich straffeloos kunnen afreageren op onze eeuwenoude, opgebouwde beschaving, waar ook zij ondertussen van profiteren. Veelal kost het hen extra veel moeite om te integreren, omdat het niveau in Europa behoorlijk hoog is en vele autochtone Europeanen daar ook niet aan kunnen tippen. En ja, het werkeloosheidsprobleem is door de Industriële Revolutie op dramatische wijze vergroot.

Verder mag de positiviteit van migratie ook wel eens worden belicht, want er zijn miljoenen migranten, die wel aarden en dagelijks goed werk leveren, ten bate van de glorie van ons continent. Ik durf zelfs te stellen dat daar veel meer mensen van zijn, dan van die ellendige raddraaiers en beroeps pestkoppen. We kunnen zoveel moois van ons anders-zijn aan anderen geven, maar het anders-zijn als wapen jegens anders-denkenden gebruiken moet absoluut worden bestreden. Onze menselijke intelligentie moet er bovendien voor zorgen dat menselijke groepsspanningen moeten worden vermeden, waardoor een migratiestop of migratievermindering absoluut gerechtvaardigd is. Dat is gewoon je gezonde verstand gebruiken. Je gaat toch ook niet wilde zwijnen als huisdieren uitnodigen. Die gedijen beter in de oerbossen en in hun eigen territoria. Het is bekend, dat veel misdaden van asielzoekers in de doofpot worden gestopt, om de bevolking maar niet onnodig wakker te schudden en geen heibel te creëren, maar juist die slappehap censuur maakt onze democratie ongeloofwaardig.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 mei 2017


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.5 met 2 stemmen 82Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)