Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als schildergezin met een huifkar door New England

(voor Ellen Wallace Sharples (1769 - 1849))

Je bent geboren op 4 maart 1769 in Bath of Birmingham, in een Quaker-familie. Jouw man was James Sharples, een portrettist en pastelschilder. Hij was geboren in 1751 in Lancashire. In 1787 trouwden James en jij. Je studeerde samen met jouw man in Bath. Jullie dochter Rolinda was ook een professionele schilderes. Jouw man was een weduwnaar van twee eerdere vrouwen, met wie hij twee zonen kreeg, George en Felix.

Rond 1794 verhuisde je met jouw familie naar Amerika. Het was een barre overtocht, met een oponthoud van zeven maanden in Brest. Jullie gingen in Washington, DC wonen. Jouw vader maakte grote portretten van de Amerikaanse leiders, o.a. van president George Washington, die ook door jou geportretteerd is. Rond 1797 woonde je in Philadelphia, waar je met de inkomsten van jouw portretten de familie ondersteunde.

Er was veel vraag naar betaalbare kopieën, zodat je de originele pastelportretten van jouw echtgenoot in het klein kopiëerde en voor dezelfde prijzen verkocht. Deze kleine schilderijen waren een betaalbaar alternatief voor de levensgrote portretten van Gilbert Stuart en Jonathan Trumbull. Echter de concurrentie van andere miniatuurschilders was groot. Om de kansen te vergroten, reisden jullie rond in New England met een speciaal ontworpen wagen. Verder woonden en werkten jullie in Philadelphia en New York City.

Jij gaf jouw dochter Rolinda teken- en schilderlessen en jouw zonen James Jr. en Felix. Rolinda schilderde al op haar 13-de mee met het familiebedrijf, James Jr. vanaf zijn 15-de en Felix vanaf zijn 17-de. In 1801 keerde je naar Bath terug, uit angst voor de Franco-Amerikaanse oorlog. Je gaf Rolinda o.a. ook les in lezen, schrijven, geografie, Frans, rekenkunde en de natuurlijke filosofie. Je exposeerde jouw miniaturen in de Royal Academy of Arts. In 1806 wilden jullie naar Amerika terug, maar jullie schip raakte in een storm beschadigd, zodat jullie terug naar Engeland moesten. Daarna reisden Felix en James Jr. naar Amerika. Drie jaar later volgden James, Rolinda en jij.

Jullie woonden in New York, New Jersey en Pennsylvania, waar jullie van de portretkunst leefden. In 1810 werd James ziek en in 1811 is hij in New York tijdens een extreem koude winter door hartproblemen overleden. Hij werd 60 jaar. Jij ging met Rolinda en James Jr. terug naar Engeland, terwijl Felix in Amerika wilde blijven en als portretschilder doorging. Jij ging samen met jouw kinderen in een huurappartement in Clifton wonen. In 1816 maakte jij een krijttekening van de 6-jarige Charles Darwin en zijn zus Catherine.

Alledrie bleven jullie portretten schilderen, maar Rolinda begon ook grote portretten en complexe groepsscènes te maken. James Jr. ging meer zelfstandig leven. In 1838 overleed Rolinda door borstkanker en in 1839 overleed James Jr. door tuberculose. Op 14 maart 1849 overleed jij in het dorp Wybunbury in Cheshire. Je werd 80 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)