Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ph.D. - I Won't Let You Down (extended version)

Ph.D. was een Engelse popgroep, die bestond uit de zanger Jim Diamond, de drummer Simon Phillips en Tony Hymas, die de toetsenborden bediende. De naam van de band zijn de eerste letters van de achternamen van de bandleden. Het verwijst ook naar Doctor in de Wijsbegeerte. Ph.D. bestond van 1981 tot 1983 en van 2006 tot 2015.

James Aaron (Jim) Diamond was geboren op 28 september 1951 in de wijk Bridgeton in Glasgow. Op zijn 15-de begon hij met zijn eigen band The Method en op zijn 16-de was hij de zanger van Jade, o.a. met de basgitarist Chris Glen. Jade speelde veel in pubs, clubs, colleges en universiteiten. Met de band Gully Foyle reisde Jim door Europa. Jim had één van de mooiste stemmen aller tijden.

De bluesmuzikant/radio-omroeper Alexis Korner heeft Jim ontdekt en hij werd lid van Korner's band. Hij deed o.a. de achtergrondzang. In 1976 verliet Jim Korner's band en vormde hij de band Bandit, samen met de gitarist Danny McIntosh, de bassist Cliff Williams, de drummer Graham Broad en de gitarist/zanger James Litherland. In 1978 ging de band uit elkaar en ging Jim verder met Ph.D. Danny is getrouwd met Kate Bush en in 1998 werd hun zoon Albert geboren. Cliff werd later de bassist van AC/DC en Graham werd lid van de band van Roger Waters.

In 1978 trouwde Jim met Christine Bailey (1951, Wellington) en in datzelfde jaar werd hun dochter Sara Rosaline Diamond geboren. In 1979 was Jim de belangrijkste zanger van de Japanse band Bacco. In Los Angeles vormde hij met de gitarist Earl Slick 'Slick Diamond'. Op 3 november 1984 werd hun zoon Lawrence James Diamond geboren.

In 1981 verscheen Ph.D.'s debuutalbum 'Ph.D.', met de wereldwijde topsong 'I Won't Let You Down', één van de mooiste songs, die ik ken, en o.a. 'Little Suzi's on the Top', 'War Years', 'Oh Maria', 'Oo Sha Sha', 'Poor City' en 'Up Down'. In 1983 verscheen hun tweede album 'Is It Safe?', met o.a. 'I Didn't Know', 'Pretty Ladies', 'Fifth of May', 'Beautiful Day', 'No Happy Endings', 'Changing Partners', 'Shotgun Romance' en 'No Right to Be Sad'.

Jim kreeg hepatitis en de groep viel uit elkaar. In 1984 ging hij solo en hij kreeg een nummer één hit met het fantastische en supergevoelige 'I should have known better'. In 1985 verscheen zijn eerste solo-album 'Double Crossed', met naast de titelsong o.a. 'I Sleep Alone at Night' en 'Remember I Love You'. In 1986 verscheen zijn tweede solo-album 'Desire for Freedom', met o.a. 'Hi Ho Silver', 'You'll Go Grazy', 'So Strong', 'My Weakness Is You' en 'Maybe One Day'. Daarna verschenen er nog zes solo-albums.

Het laatste solo-album was 'City of Soul' uit 2011, waar de drummer van Wet Wet Wet Tommy Cunningham en de muzicus Greg Kane van Hue and Cry aan mee werkten. De opbrengst van dit album was voor de liefdadigheidsstichting Radio Clyde Cash for Kids. Jim was bevriend met de Ierse comedian/acteur Dermot John Morgan, die op 28 februari 1998 tijdens een dinerfeest in zijn huis in Hounslow, Londen, een hartaanval kreeg. Jim was daar getuige van. Dermot werd 45 jaar en zijn as is in de Deansgrange Cemetery begraven.

Op 2 februari 2009 verscheen het comeback-album van Ph.D. 'Three', met o.a. 'A Land of Your Own', 'With You I Feel Like', 'Precious Cargo', 'Got to Believe', 'We All Fall Down' en 'What Becomes of the Brokenhearted?'.

Op 8 oktober 2015 overleed Jim in zijn slaap in Londen door een pulmonaal oedeem. Hij werd 64 jaar. Dat was meteen het definitieve einde van Ph.D.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=4XGzKNNle1g

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)