Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe één gedicht wereldroem kan betekenen

(voor Thomas Gray (1716 - 1771))

Je bent geboren op 26 december 1716 op 39 Cornhill in Londen. Jouw vader Philip Gray was een schrijver en jouw moeder Dorothy Antrobus was een modiste. Je was het vijfde kind van twaalf kinderen en je was de enigste, die de kindertijd overleefde. Jouw moeder verliet jouw beledigende en geestelijk onwillige vader. Je studeerde aan het Eton College, waar twee ooms van jou werkten, Robert en William Antrobus. Van Robert leerde je de liefde voor plantkunde en observatiewetenschap. William was jouw leermeester.

Je had een zeer gelukkige schooltijd, waar jouw 'Ode on a Distant Prospect of Eton College' van getuigt. Je besteedde al jouw tijd aan lezen en je deed niet aan atletiek. Je woonde in het huis van een oom. Je was bevriend met Horace Walpole, de zoon van de eerste, Engelse premier Sir Robert Walpole, Thomas Ashton en Richard West. Als viertal hadden jullie een gevoel voor stijl, humor en schoonheid.

In 1734 ging je naar de universiteit Peterhouse, Cambridge, waar je de studie saai vond. Je bestudeerde klassieke en moderne literatuur. Aan jouw vrienden schreef je, dat jouw geliefden 'slaperig, dronken, saai en ongeletterd' waren. Je speelde Vivaldi en Scarlatti op het klavecimbel. In 1738 reisde je met Horace Walpole door Europa. In Toscane kregen jullie ruzie, omdat Horace naar populaire feesten wilde en jij alle oudheden wilde zien. Enkele jaren later werd de ruzie bijgelegd. Horace publiceerde jouw poëzie.

In 1742 begon je serieus gedichten te schrijven, nadat Richard West was overleden. Je verhuisde naar Cambridge, waar je literatuur bestudeerde. Je was één van de meest geleerde mannen van jouw tijd. Je studeerde ook aan het Pembroke College, Cambridge, waar later Ted Hughes Engels, antropologie en archeologie studeerde, voordat hij Sylvia Plath op een feest ontmoette. Je was één van de minst productieve dichters, maar desondanks wel de voornaamste dichter van rond 1750.

In 1742 schreef je jouw beroemdste gedicht 'Elegy Written in a Country Churchyard', wat je na het overlijden van Richard schreef. Je schreef het op het kerkhof van de St Giles parochiekerk in Stoke Poges, Buckinghamshire, waar je met jouw moeder het graf van jouw tante Mary Antrobus hebt bezocht. In 1747 ben je door John Giles Eccardt geportretteerd, die Horace Walpole als hoofdmecenas had.

Je voltooide 'Elegy Written in a Country Churchyard' in 1750 en in februari 1751 heeft de schrijver/boekhandelaar Robert Dodsley het gepubliceerd. Overigens had Horace Walpole er al voor gezorgd, dat het gedicht in diverse tijdschriften verscheen. Het is nog steeds één van de meest populaire gedichten en het meest vaak geciteerde gedicht, geroemd om zijn schoonheid en vaardigheid. In het dorp Stoke Poges staat een monument voor jou, waarop het gedicht staat. De generaal James Wolfe zei 'Ik zou liever de schrijver van dat gedicht zijn, dan dat ik geëerd word, omdat ik de Fransen heb verslagen!'.

Je schreef de bekende zin 'Waar onwetendheid gezegend is, is de dwaasheid verstandig'. In 1757 werd jou de titel Poet Laureate aangeboden, wat jij beleefd hebt geweigerd. Je was erg zelfkritisch en je leed aan faalangst. Tijdens jouw leven zijn er slechts 13 gedichten gepubliceerd, waarvan je 'The Progress of Poesy' en 'The Bard' het beste vond. Je staat bekend als één van de Graveyard Poets van de late 18de eeuw, samen met Oliver Goldsmith, William Couper en Christopher Smart. Op 30 juli 1771 overleed je in Cambridge. Je werd 54 jaar en je bent naast jouw moeder en jouw tante in het kerkhof van de St Giles Church in Stoke Poges begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 75Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)