Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door een taxi-chauffeur het zwijgen opgelegd

(voor Rebecca Solomon (1832 - 1886))

Je bent geboren op 26 september 1832 in Londen. Jouw vader was Michael Meyer Solomon, een succesvolle fabrikant van Leghorn hoeden. Hij was één van de eerste Joden, die werden toegelaten tot de Freedom of the City of London. Jouw moeder was Catherine (Kate) Levy. Jouw broers Abraham (1823 - 1862) en Simeon (1840 - 1905) waren ook bekende schilders.

Simeon was een prerafaëlitische schilder, die wegens homoseksualitiet twee keer is veroordeeld. Hij zat drie maanden in de gevangenis en Oscar Wilde, de dichter John Addington Symonds, graaf Eric Stenbock en de schrijver Walter Pater verzamelden zijn schilderijen. Hij was een alcoholist, wat dan ook zijn overlijden bepaalde.

Jouw andere broers en zussen waren Aaron, Betsy, Isaac, Ellen en Sylvester. In het begin kreeg je schilderlessen van jouw oudere broer Abraham, die op zijn 13-de naar een kunstschool in Bloomsbury ging en later naar de Royal Academy ging. Hij trouwde met Ella Hart en ruim twee jaar later overleed hij in Biarritz door een hartziekte. Hij werd 39 jaar.

Later studeerde je aan de Spitalfields School of Design. Tussen 1852 en 1868 exposeerde jij in de Royal Academy, in de Dudley Gallery en de Gambart's French Gallery. Jouw eerste geëxposeerde schilderij was een portret van jouw broer Abraham of Isaac. Je werkte in het atelier van John Everett Millais, één van de oprichters van de Prerafaëlitische Broederschap.

Jouw bekendste schilderij is een versie van 'Christus in het Huis van Zijn ouders' van Millais. Je maakte vaak schilderijen, waarmee je de geslachts- en sociale klasverschillen onderstreepte. Tot 1862 woonde je bij Abraham, tot zijn overlijden. Daarna woonde je bij jouw andere broers. In jouw schilderwerk onderzocht jij de situatie van vrouwen en minderheden en de dominantie van klassediscriminatie en sociaal onrecht.

Na het overlijden van Abraham ging je bij jouw jongere broer Simeon wonen, een beruchte libertijn, van wie jij zijn flamboyante levensstijl hebt overgenomen. In jouw latere werken is zijn invloed op jou goed zichtbaar. In Londen roddelde men over jou: zo zou je een hopeloze alcoholiste zijn, die niet in staat was om te werken. Je was ook werkzaam in enkele sociale hervormingsbewegingen.

In 1859 was je lid van een groep van 68 vrouwelijke kunstenaars, die bij de Royal Academy erop aandrongen om ook vrouwelijke studenten toe te laten. Dit had een positief effect, want in 1866 werd de eerste vrouw Laura Herford toegelaten. Daarvoor was Laura in de leer bij Eliza Bridell Fox, die avondlessen in de bibliotheek van haar vader gaf, een dominee en politicus. Eliza was met de populaire schilder Frederick Lee Bridell getrouwd, die op zijn 32-ste overleed. Laura overleed op haar 39-ste.

Op 20 november 1886 werd je op de Euston Road in hartje Londen door een Hansom-taxi aangereden. Je overleed aan jouw verwondingen.
Je werd 54 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)