Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ondanks een hekserige stiefmoeder volop gezegevierd

(voor Alice Cary (1820 - 1871))

Je bent geboren op 26 april 1820 in Mount Healthy, Ohio, op 10 kilometer afstand van Cincinnati en de Miami River. Jouw vader Robert Cary kocht in 1813 een boerderij in wat nu North College Hill is. Dat was de Clovernook Farm van 27 hectare, wat ooit van John Cleves Symmes was, de schoonvader van president William Henry Harrison en de overgrootvader van president Benjamin Harrison. Jij en jouw zus Phoebe zijn in het huis, wat jouw vader daar in 1814 bouwde, geboren. Jouw ouders kregen negen kinderen en ze konden een zeer goede opleiding voor hen niet betalen.

Jij en jouw vier jaar jongere zus Phoebe waren dol op lezen. Ook zij werd een gepassioneerde dichteres. Jullie zijn grotendeels zelfopgeleid en jullie gingen naar de kerkdiensten van de Methodisten, Presbyteranen en Congregationalisten. In 1835 overleed jouw moeder en in 1837 hertrouwde jouw vader, maar die stiefmoeder was absoluut tegen jouw en Phoebe's literaire ambities. Thuis was er een voorliefde voor het christelijk universalisme, gericht op het idee van de universele verzoening, de leer dat elke menselijke ziel uiteindelijk met God zal worden verzoend wegens goddelijke liefde en genade.

Je geloofde in de menselijke broederschap, zoals Jezus dat leerde. Vanaf jouw zeventiende publiceerde je gedichten in diverse kranten en Phoebe deed dat vanaf haar dertiende. Na de huishoudelijke arbeid bleven Phoebe en jij vastberaden studeren. Soms weigerden jouw vader en jouw stiefmoeder jullie kaarsen te geven om door te kunnen studeren. Jouw eerste, grote gedicht 'The Child of Sorrow' werd in 1838 gepubliceerd en het werd bejubeld door de invloedrijke critici, zoals Edgar Allan Poe, Rufus Wilmot Griswold, die op zijn 42-ste door tuberculose overleed, en Horace Greeley, de oprichter en redacteur van de krant New York Tribune.

Phoebe en jij werden opgenomen in de invloedrijke anthologie 'The Female Poets of America'. In 1849 was er een uitgever in Philadelphia, die de gedichten van Phoebe en jou heeft uitgegeven, de enige uitgave, die jullie hebben meegemaakt. R.W. Griswold schreef het voorwoord. In de lente van 1850 schreef je vaak flirtende brieven naar Griswold, die drie keer getrouwd was. Zijn eerste vrouw Caroline Searles overleed op haar 25-ste. Zijn tweede vrouw was de Joodse Charlotte Myers, van wie hij scheidde. Na de korte flirt met jou trouwde hij met Harriet McCrillis.

Je verhuisde naar New York City, waar je door jouw schrijfwerk veel bekendheid kreeg. Op zondagavonden hield je bijeenkomsten, waar o.a. de politicus P.T. Barnum, de feministe Elizabeth Cady Stanton, de dichter/vertaler Bayard Taylor, de sociale hervormer Robert Dale Owen, de schrijfster Mary Mapes Dodge, de journalist Samuel Bowles, de schrijver/dichter T.B. Aldrich en de schrijfster Octavia Walton Le Vert (fantastisch geportretteerd door Thomas Sully) bij aanwezig waren.

Je publiceerde artikelen, proza en poëzie in vele, literaire tijdschriften en je schreef ook romans, zoals 'The Clovernook Children' en 'Snow Berries'. Op 12 februari 1871 ben je in New York door tuberculose overleden. Je werd 51 jaar en je bent begraven in de Green-Wood Cemetery in Brooklyn, New York. Phoebe overleed op 31 juli 1871 aan hepatitis. Zij werd 48 jaar en ze is bij jou begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)