Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De oorlogsbeelden hebben je kapot gemaakt

Je bent geboren op 23 april 1907 in Poughkeepsie in de staat New York. Jouw ouders waren Theodore Miller, van Duitse afkomst, en Florence MacDonald, van Canadese, Schotse en Ierse afkomst.
Jouw vader was een amateurfotograaf, waardoor je al vroeg bekend was met de fotografische technieken en het voor de camera poseren. Jouw jongere broer was Erik en jouw oudere broer was John. Jouw vader gebruikte jou vaak voor zijn amateurfotografie.

Op jouw zevende ben je verkracht, terwijl je bij een familievriend in Brooklyn woonde, waardoor je met gonorroe besmet raakte. Jouw vader maakte veel naaktfoto's van jou als tiener. In 1925 ging je naar Parijs om kunst te studeren. Terug in New York studeerde je aan de Art Students League op West 57th Street in Manhattan. De uitgever Condé Montrose Nast redde jou van een bijna-auto-ongeluk, waardoor jouw modelcarrière volop werd gelanceerd. Je werd de gedroomde ster van het modeblad 'Vogue' en op 15 maart 1927 verscheen je op de cover met een blauwe hoed en parels.

Van 1927 tot 1929 had je een succesvolle carrière als fotomodel en daarna werd je een fotografe in Parijs. Je ontmoette de 17 jaar oudere, surrealistische fotograaf Man Ray, geboren als Emmanuel Radnitzky in Philadelphia, die jou al snel tot zijn fotomodel maakte. Je was zijn medewerkster, geliefde en muze. Je ontwikkelde jezelf verder tot een beroemde mode- en kunstfotografe. Veel foto's waren van jou in plaats van van Man Ray. Je werd o.a. gekiekt door Edward Steichen, Arnold Genthe, Nickolas Muray en George Hoyningen-Huene. Je was o.a. bevriend met Pablo Picasso, Paul Éluard en Jean Cocteau.

In 1932 ging je naar New York terug en begon je met jouw broer Erik de Lee Miller Studio. Jouw klanten waren o.a. Henry Sell, Helena Rubinstein en Jay Thorpe. Je exposeerde op de Modern European Photography expositie in de Julien Levy Gallery in New York, 602 Madison Avenue. In 1933 had je jouw enige solo-expositie, met foto's van o.a. de kunstenaar Joseph Cornell, de actrices Lilian Harvey en Gertrude Lawrence, en de cast van de opera 'Four Saints in Three Acts'.

In 1934 trouwde je met de Egyptische zakenman Aziz Eloui Bey en tot 1937 woonde je in Caïro. Een woestijnfoto inspireerde Magritte tot zijn schilderij 'Le Baisir'. Omdat je jezelf verveelde, ging je naar Parijs, waar je de Engelse, surrealistische kunstenaar Sir Roland Algernon Penrose ontmoette, die tot 1937 met de surrealistische dichteres Valentine Boué getrouwd was. Valentine leefde de rest van haar leven voor de helft van haar tijd bij Roland en jou. Roland woonde in Hampstead en in Cork Street opende hij de London Gallery, waar jij ook exposeerde.

In 1939 kreeg jij een relatie met Roland en in 1947 zijn jullie getrouwd. Jullie woonden op 21 Downshire Hill in Hampstead.
In de Tweede Wereldoorlog was je oorlogsfotografe voor 'Vogue'. Een maand na D-Day was je in Frankrijk en fotografeerde je de strijd om de Elzas. Je fotografeerde dode nazi-officieren en de verschrikkingen in de concentratiekampen Buchenwald en Dachau. In München baadde je in Hitlers bad en sliep je in zijn bed.

Terug in Londen werd je depressief en begon je zwaar te drinken. Je leed aan PTSD. Op 9 september 1947 werd jullie zoon Antony William Roland Penrose geboren, die ook fotograaf is geworden. Sir Roland's lange affaire met de trapeze-artieste Diane Deriaz verergerde jouw depressie. Je verruilde de fotografie voor het heerlijk kokkerellen.

Op 21 juli 1977 overleed je door kanker in Chiddingly. Je werd 70 jaar en jouw as is over jouw kruidentuin verstrooid.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 350Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)