Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Misschien wel de maîtresse van Joseph Stalin

(voor Wanda Wasilewska (1905 - 1964))

Je bent geboren op 21 januari 1905 in Krakau. Jouw vader was Leon Wasilewski, een bekende activist voor de Poolse Socialistische Partij en een naaste medewerker van de politicus/militair Józef Pilsudski. Jouw moeder was Wandy Zieleniewskich en jouw zussen waren Halszka en Zofia Aldona. Je studeerde Poolse literatuur aan de Universiteit van Jagiellonia in Krakau, in 1364 opgericht door koning Casimir III de Grote.

Je was activiste van de Unie van Socialistische Jeugd en de Society van de Universiteit Werkers. Je schreef voor vele, linkse bladen en kranten, zoals de krant 'Robotnik'. Je was redactrice van het tijdschrift 'Flame' en je kreeg financiële steun van de Russische ambassade. Je hielp de communistische Rode Hulp in Polen en je was lid van de Hoge Raad van de Poolse Socialistische Partij.

In februari 1925 trouwde je met de socialistische activist Roman Szymanski en in 1928 werd jullie dochter Eva geboren. Op 8 augustus 1931 overleed Roman door de tyfus. Hij werd 31 jaar. Je was een voorloopster van het socialistisch realisme in de Poolse literatuur. In 1934 verscheen jouw roman 'Gezicht van de dag' en in 1935 jouw roman 'Moederland'. In 1936 trouwde je met de socialistische activist Marian Bogatko, met wie je naar Warschau verhuisde. Op 10 december 1936 overleed jouw vader in Warschau. Op 25 mei 1940 werd Marian door de Sovjets vermoord. Dat gebeurde in jullie huurhuis, terwijl Eva en jij ook thuis waren. Hij werd 34 jaar. In 1940 (1950 en 1952) verscheen de trilogie 'Het lied van Waters'.

In januari 1940 had je een eerste gesprek met Joseph Stalin. Er werd geroddeld dat jij een seksuele relatie met hem had. In 1941 werd je lid van de CPSU. Samen met de dichter/schrijver Jerzy Putrament stichtte je het tijdschrift 'Nieuwe Horizonnen'. Je was kolonel van het Rode Leger, oorlogscorrespondente en een anti-fascistische activiste. Je trouwde met de Oekraïense toneelschrijver Oleksandr Kornijczuk, die in zijn na-oorlogse toneelstukken schreef over de noodzaak van spirituele en intellectuele ontwikkeling.

In 1944 verscheen jouw roman 'Regenboog' en in 1945 verscheen jouw roman 'Net liefde'. Je schreef ook romans voor jongeren, zoals 'Koninklijke zoon', 'De kristallen bol' en 'De legende van Janie Kolna'. In 1946 verscheen het kinderboek 'In het primaire bos'. Eva trouwde met een activist van de Spaanse Communistische Partij en in 1950 kregen ze samen een zoon, genaamd Peter. Jij hebt Peter opgevoed. Je hielp veel Polen uit de gevangenissen en de werkkampen krijgen. Of je wist hen uit de transporten richting Siberië te plukken. Op 22 november 1950 werd je lid van de Wereldvredesraad. Je werkte voor meerdere vredesbewegingen, waardoor je vaak naar het buitenland reisde.

Vanaf 1951 had je een huis met een tuin in het vakantiedorp Pluta, waar je jezelf met Oleksandr terug trok. Je teelde er fruit en groenten, je viste er en je ontmoette er jouw vrienden. Op 24 juli 1964 was je op de begrafenis van de dichter/journalist Maksym Rylski. Jij overleed op 29 juli 1964 aan een hartaanval in Kiev. Je werd 59 jaar en je bent begraven in de Baikove Begraafplaats in Kiev.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 147Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)