Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw werk lag op het nachtkastje van queen Victoria

(voor Lord Alfred Tennyson (1809 - 1892))

Je bent geboren op 6 augustus 1809 in Somersby, Lincolnshire. Jouw vader was de plattelandsdominee George Clayton Tennyson, een afstammeling van koning Eduard de Derde van Engeland. Jouw ouders hadden twaalf kinderen. Jouw vader was onterfd door zijn vader, een landeigenaar en eigenaar van Bayons Manor en Usselby Hall. Jouw vader deed succesvol aan architectuur, schilderkunst, muziek en poëzie. Zomers verbleven jullie in Mablethorpe en Skegness.

Het kan zijn dat jouw vader aan geldgebrek leed, alcoholist was en psychisch labiel was. Jouw broers Charles en Frederick en jij schreven als tiener gedichten. Op jouw 17-de werden jullie gedichten lokaal uitgegeven.
Charles trouwde met Louisa Sellwood, de jongere zus van jouw toekomstige vrouw. Van 1816 tot 1820 zat je op de Louth Grammar School en daarna zat je op de Scaitcliffe School in Englefield Green en op de King Edward VI Grammar School in Louth. In 1828 ging je naar het Trinity College in Cambridge, waar je lid werd van het geheime genootschap Cambridge Apostles.

Je was een lange jongeman, maar je had te weinig zelfvertrouwen. De jongere Arthur Henry Hallam werd jouw beste vriend.
In 1827 verscheen de dichtbundel 'Poems by Two Brothers', die je met Charles had geschreven. In 1829 ontving je de Chancellor's gold medal, een mooie poëzieprijs, voor jouw eerste werken over Timboektoe.
In 1830 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Poems Chiefly Lyrical' met o.a. de gedichten 'Claribel' en 'Mariana', jouw meest gewaardeerde gedichten. Sommigen vonden jouw poëzie te sentimenteel, maar jouw poëzie werd al snel populair en bekende schrijvers ontdekten jou, zoals de dichter Samuel Taylor Coleridge, eveneens de zoon van een dominee.

In 1831 overleed jouw vader, waardoor je jouw studie hebt afgebroken en je naar jouw ouderlijke huis ging, waar je nog zes jaar bleef wonen met jouw moeder en vele broers en zussen. Arthur Hallam kwam langs en hij verloofde zich met jouw zus Emilia. Later verhuisden jullie naar Essex. Veel familievermogen ging verloren door een investering in een bedrijf, dat kerkelijk houtsnijwerk maakte.
In 1833 verscheen jouw tweede dichtbundel 'Poems', met jouw beroemde gedicht 'The Lady of Shalott', gebaseerd op de Arthurlegende en de Italiaanse Donna di Scalotta uit een tragische legende van Elaine van Astolat. Je kreeg helaas en onterecht zware kritiek, waardoor je tien jaar lang weigerde te publiceren, al bleef je wel schrijven.

In 1833 overleed Arthur Hallam door een hersenbloeding tijdens zijn vakantie in Wenen. Je was uiterst verdrietig en je schreef een collectie gedichten, die nog steeds tot de beste gedichten van de mensheid behoren.
In 1842 woonde je in Londen en publiceerde je twee delen 'Poems'. Het tweede deel bevatte nieuwe gedichten, die een succes werden, zoals o.a. 'Locksley Hall', 'Tithones' en 'Ulysses'.
In 1850 volgde je William Wordsworth op als Poet Laureate Hofdichter, wat een uitzonderlijk hoge eer was en wat je de rest van jouw leven bleef.

In 1849 verscheen jouw meesterwerk 'In Memoriam A.H.H.'. In 1850 trouwde je met Emily Sellwood, die je als kind in Shiplake al kende. Het schijnt dat de vader van Emily het huwelijk lange tijd heeft geblokkeerd, omdat Charles en Louisa een slecht huwelijk hadden, wat een kromme beredenering was. In 1852 werd jullie zoon Hallam geboren en in 1854 jullie zoon Lionel.
Koningin Victoria was een grote fan van jouw werk en in 1884 benoemde zij jou tot Baron Tennyson van Aldworth en van Freshwater op het Isle of Wight.
In 1884 werd je ook eerste kamerlid in het House of Lords.

Qua levensvisie neigde je naar het agnosticisme en het pandeïsme.

Op 6 oktober 1892 overleed je in Blackdown. Je werd 83 jaar en je bent in de Westminster Abbey begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)