Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een lavendelhuwelijk met de erudiete Vanessa Bell

(voor Duncan Grant (1885 - 1978))

Je bent geboren als Duncan James Corrour Grant op 21 januari 1885 in de Rothiemurchus Forest, nabij Aviemore, in de Schotse Hooglanden, waar je kunt bergwandelen en skiën. Rothiemurchus Estate en Forest behoren al sinds 1540 tot de Grant familie. Jouw vader was de legerofficier Major Bartle Grant. Jouw moeder was Ethel McNeil.

In jouw jeugd verbleef je tot 1894 in Birma en India. Om de twee jaar gingen jullie naar Schotland terug. Je werd opgeleid door jouw gouvernante Alice Bates. Samen met de biseksuele dichter Rupert Chawner Brooke ging je naar de Hillbrow School. Rupert overleed op 23 april 1915 door bloedvergiftiging als gevolg van muggesteken. Hij werd 27 jaar en hij is op het eiland Skyros begraven.

Je kreeg les van een kunstleraar en je adoreerde Japanse prints. In de zomervakanties was je bij jouw oma Lady Jane Grant in Hogarth House in Chiswick. Van 1899 tot 1891 studeerde je aan de St. Paul's School in Londen, waar je diverse kunstprijzen ontving. Van 1899 tot 1906 woonde je bij jouw oom Sir Richard Strachey en jouw tante Lady Jane Mary Grant, die jou stimuleerde om kunstenares te worden.

Van 1902 tot 1905 studeerde je aan de Westminster School of Art. Je werd aangemoedigd door de Franse schilder Simon Bussy, een levenslange vriend van Henri Matisse, die met Dorothy Strachey trouwde. Jouw neef was de homoseksuele schrijver Giles Lytton Strachey, die o.a. een relatie met de schrijver Frances Partridge had. Je had ook een relatie met de politicus Sir Arthur Lawrence Hobhouse en de econoom John Maynard Keynes, die jij als de liefde van jouw leven beschouwde, vanwege zijn prachtige uiterlijk en zijn originele gedachten.

Je raakte bevriend met de schilderes Vanessa Bell, de zus van Virginia Woolf, met wie je ging samenwonen. Op 25 december 1918 werd jullie dochter Angelica Vanessa Garnett geboren, die later schrijfster/schilderes/kunstenares werd en op 4 mei 2012 in Aix-en-Provence overleed. Ze was getrouwd met de biseksuele schrijver/uitgever David Garnett, die ook met jou een relatie had. Na de geboorte van Angelica had je geen seksuele omgang met Vanessa meer, maar je bleef nog wel ruim 40 jaar samen met haar.

In de winter van 1904 bezocht je Italië, waar je o.a. kopieën van de fresco's van Masaccio maakte. Je maakte ook kopieën van het werk van Piero della Francesca. In 1908 schilderde je een portret van de econoom John Maynard Keynes, die jouw minnaar werd en met wie je op Belgrave Road in Londen samenwoonde. In 1909 bezocht je Gertrude Stein in Parijs en zag je schilderijen van Picasso en Matisse. Even later bezocht je Matisse zelf. Jouw leven met Vanessa vormde absoluut geen belemmering voor jouw homoseksuele relaties, zoals met name met David Garnett.

Vanaf 1946 had je een liefdesrelatie met de dichter/romanschrijver/hoogleraar Engels Donald Robert Paul Roche (1916 - 2007), die ondanks zijn twee huwelijken met vrouwen, inclusief vijf kids, jou enorm trouw is gebleven. Op 8 mei 1978 overleed jij in het huis van Paul Roche. Je werd 93 jaar en je bent begraven in het kerkhof van St. Peter's Church in West Firle, East Sussex, naast het graf van Vanessa Bell.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 52Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)