Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je voelde jezelf als homofiel en artiest buitengesloten

(voor Francis John Minton (1917 - 1957))

Je bent geboren op 25 december 1917 in Great Shelford, Engeland, bij Cambridge. Je was de middelste zoon van drie zonen van de advocaat Francis Minton en jouw moeder Kate Webb.
Van 1925 tot 1932 studeerde je aan het Northcliff House in de kustplaats Bognor Regis in West Sussex. Daarna studeerde je van 1932 tot 1935 aan de Reading School, een grammatica-school voor jongens, opgericht in 1125 als onderdeel van Reading Abbey, vier jaar eerder door koning Henry I opgericht.

Van 1935 tot 1938 studeerde je kunst aan de St John's Wood School of Art. Daar werd je sterk beïnvloed door jouw medestudent Michael Ayrton, die jou enthousiasmeerde voor de Franse, neo-romantische schilders. Je studeerde acht maanden in Frankrijk, meestal samen met Michael, met wie je een atelier deelde. In Parijs was je diep ontroerd door het aanhoudende verdriet van Berman en Tchelitchew. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog keerde je naar Engeland terug.

Na jouw registratie als gewetensbezwaarde ging je in 1941 toch bij het Pioneer Corps. In 1943 werd je om medische redenen ontslagen. Van 1943 tot 1946 had je een atelier op 77 Bedford Gardens in Londen en van 1946 tot 1952 woonde je bij John Keith Vaughan. Van 1943 tot 1946 studeerde je illustraties maken aan het Camberwell College of Arts en tot 1948 werkte je aan de Central School of Art and Design. Naast schilder was je illustrator, podiumontwerper en leraar.
Je leed aan een zware geestesziekte, die je met alcohol probeerde te onderdrukken. Je had een voorliefde voor donker kleurgebruik.

Je deelde ook een atelier met Robert Colquhoun en Robert MacBryde. Robert was een alcoholist, die op zijn 47-ste door een verkeersongeluk overleed. Hij had een levenslange relatie met Robert MacBryde, die eveneens door een straatongeluk overleed en 53 jaar werd.
Je stond duidelijk in de traditie van de landschapsschilder/etser Samuel Palmer (1805 - 1881), die met zijn zelfportret uit 1826 Vincent Van Gogh ver vooruit was.

Je had zeven solo-exposities in de Levevre Gallery in Londen. Vanaf 1949 tot aan jouw overlijden was je kunstleraar aan het Royal College of Art. In 1952 maakte Lucian Freud een portret van jou. Je maakte ook diverse zelfportretten. Voor de Royal Academy maakte je een groot schilderij van de soldaten, die om het kledingstuk van Jezus dobbelden. Je ontwierp textiel en behang en je maakte posters voor Londen Transport en de Ealing Studios. Je schilderde van landelijke schoonheid tot stedelijk verval en je reisde naar Spanje, Marokko en West-Indië.

Je maakte veel illustraties in opdracht van de uitgever/dichter John Lehmann, die ook homoseksueel was. John vormde samen met zijn oudere zus en de romanschrijfster Rosamond Nina Lehmann een eigen uitgeverij. John en jij werkten zoveel samen, dat sommigen dachten dat jullie partners waren, maar dat vindt de biografe Artemis Cooper onwaarschijnlijk. Je illustreerde twee boeken over eten van Elizabeth David, reisboeken, o.a. van Alan John Ross, en 'Treasure Island' van Stevenson.

Je maakte ook stofwikkels voor veel uitgevers, o.a. Michael Joseph, Martin Secker en Rupert Hart-Davis.
Je leed aan extreme stemmingswisselingen en je was verslaafd aan alcohol. In 1957 schilderde je nog 'The Death of James Dean'. James was een verborgen homoseksueel.
Op 20 januari 1957 pleegde je zelfdoding in jouw huis in Londen. Je nam een overdosis slaappillen. Je werd 41 jaar. Jouw vrienden hebben jouw zelfdoding al lange tijd zien aankomen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)