Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met een varend atelier naar mannen glurend

(voor Henry Scott Tuke (1858 - 1929))

Je bent geboren op 12 juni 1858 in de Lawrence Street York, Engeland, een vestingstad aan de Ouse (waarin Virginia Woolf zichzelf heeft verdronken) en de Foss. In deze stad staat de grootste, middeleeuwse, gotische kathedraal van Noord-Europa, de York Minster, gebouwd vanaf de 13-de eeuw en beroemd om de gebrandschilderde ramen. De dichter Wystan Hugh Auden is ook in York geboren, net als de bekende naaktschilder William Etty, een bewonderaar van Rubens. Je stamde af van Sir Brian Tuke, de secretaris/adviseur van koning Henry VIII van Engeland. Jouw moeder was Mary Strickney en jouw jongere zus Mary Tuke Sainsbury was een biografe.

Je behoorde tot een Quaker-familie, die streed voor sociale gerechtigheid. Jouw vader Daniel Hack Tuke was een arts en een pleitbezorger voor een meer menselijke behandeling van krankzinnigen. Veel van jouw voorvaderen hadden zich al vanaf de achttiende eeuw voor de krankzinnigen ingezet. Tot jouw 16-de zat je op een Quaker School in Weston-super-Mare, net als jouw broer William. In 1874 verhuisde je met jouw familie naar Londen en werd je een leerling van de Slade School of Art, waar jouw leraren Alphonse Legros en Sir Edward Poynter waren.

Na jouw studie maakte je in 1880 een rondreis door Italië en van 1881 tot 1883 woonde je in Parijs, waar je bevriend raakte met de Franse historieschilder en beeldhouwer Jean-Paul Laurens, die 20 jaar ouder was. Hij was een leerling van Léon Cogniet, een medestudent van Delacroix en Géricault, en de leraar van Edgar Degas. Je werd ook bevriend met John Singer Sargent, die jou pushte om net als hij veel mannelijk naakt te schilderen. En je ontmoette Jules Bastien-Lepage, die jou aanmoedigde om in de open lucht te schilderen. Op 10 december 1884 overleed Jules in Parijs. Hij werd 36 jaar en hij stierf in de armen van zijn vriend Prins Bojidar Karageorgevitch.

Je was ook bekend met de herenkring rondom Oscar Wilde en je ontmoette Oscar zelf ook en de homoseksuele dichter/literatuurcriticus John Addington Symonds, die op zijn 52-ste overleed. Jouw sonnet 'Sonnet to Youth' verscheen anoniem in 'The Artist'. Je publiceerde ook een essay in 'The Studio'. In 1883 ging je naar Engeland terug en woonde je in Newlyn, Cornwall. Je werd er lid van de kunstenaarskolonie Newlyn School, met andere leden zoals Walter Langley, Frank Bramley en Thomas Cooper Gotch, die ook een Prerafaëliet was. Je was ook een kunstfotograaf.
In 1885 verliet je Newlyn en ging je naar de havenplaats Falmouth, waar je de rest van jouw leven woonde en werkte. Er staan twee 16de-eeuwse kastelen en de sciencefictionschrijver Vincent King is er geboren.

Je kocht een vissersboot, die je tot atelier ombouwde en van waaruit je de badende en zonnende jongemannen in een impressionistische stijl schilderde, soms met een mythologische inhoud, wat jouw meest geliefde onderwerp was. Gezien het feit dat deze mannelijke naakten niet echt verkoopbaar waren, ging je ook aan de slag met historiewerken en portretten, wat flink boerde, waardoor je reizen naar Frankrijk, Italië en West-Indië kon maken. In 1895 overleed jouw moeder. In 1914 werd je lid van de Royal Academy of Arts, maar je gezondheid ging steeds meer achteruit. In 1917 overleed jouw vader. In 1928 kreeg je een hartaanval.

Je overleed op 13 maart 1929 in Falmouth, vrijwel vergeten, waar je ook begraven bent, dicht bij jouw huis. Je werd 70 jaar. De liefhebbers van jouw schilderijen bevinden zich vooral in de homoseksuele kringen en Elton John is daar één van.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)