Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De artiest, die Philippe Pinel in het zonnetje zette

(voor Tony Robert-Fleury (1837 - 1911))

Je bent geboren op 1 september 1837 in Parijs. Jouw vader was de kunstschilder Joseph-Nicolas Robert-Fleury, geboren in 1797 in Keulen.

Vanaf 1863 was jouw vader de directeur van de École des Beaux Arts en in Rome werd hij de directeur van de Académie de France.
Je kreeg les van jouw vader en van Léon Cogniet. Edgar Degas was een leerling van Léon.
Later kreeg je les van Paul Delaroche. Paul maakte in de theateraula van de École des Beaux Arts het schilderwerk 'Hémicycle', waarop de 75 grootste kunstenaars aller tijden met elkaar in gesprek zijn. In 1855 werd het door een brand zwaar verwoest. Paul overleed op 4 november 1856, waarna jij het herstel van 'Hémicycle' hebt overgenomen en voltooid. In het atelier van Paul maakte je kennis met Gustave Boulanger, Louis Gallet en Ernest Hebert.
In 1866 exposeerde je voor het eerst in de Parijse salon met het historische schilderij 'Scene de l'Insurrection polonaise', waarna je meer van zulke academische werken maakte. In 1870 maakte je 'Le Dernier Jour de Corinthe', waarvoor je de Medaille d'Honneur kreeg.

In 1890 overleed jouw vader.
Je had ook veel succes met 'La Glorification de la sculpture française', een plafondschildering in het Musée du Luxembourg. Je kreeg eveneens veel lof voor jouw schilderij 'Philippe Pinel à la Salpêtrière'. Philippe Pinel wordt gezien als de vader van de moderne psychiatrie. Hij stelde het directe contact en de juiste observatie centraal, een humane benadering.

Samen met William-Adolphe Bouguereau doceerde je jarenlang aan de Académie Julian, waar je vele jonge kunstenaars hebt opgeleid.
In 1907 werd je opgenomen in het Legioen van Eer. Je was jarenlang de president van de Société des Artistes Français, die de Parijse salon organiseerde.
Op 8 december 1911 overleed je in Viroflay, Seine-et-Oise. Je werd 74 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 43Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
I.Broeckx
Datum:
5 juli 2017
Beste Joanan
Ik beschouw jou als "een wetende" in de betekenis
die Hermann Hesse hieraan geeft
Ineke Broeckx
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 juli 2017
'Schrijven is schrappen!', zei mijn leraar Nederlands al. Bedankt, redactie, ik sta versteld. Toch vond ik mijn uitvoerige inzending beter.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)