Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Toen Eros stierf, verlangde je naar Thanatos

(voor John Keith Vaughan (1912 - 1977))

Je bent geboren op 23 augustus 1912 in de badplaats Selsey. Je ging naar de Christ's Hospital school, ook bekend als de Bluecoat School, die ten zuiden van Horsham ligt. Deze school is in november 1552 door koning Edward VI opgericht. Het schooluniform bestaat uit lange, blauwe jassen met kniebroeken, gele sokken en nekbanden.

De componist/dirigent/schrijver Leonard Constant Lambert ging ook naar deze school. Leonard trouwde met Florence Kay en hun zoon Kit was een manager van The Who. Hun dochter Annie is een actrice, die in 'Doctor Who' speelde. Leonard's tweede vrouw was de kunstenares Isabel Nicholas en hij was de minnaar van de balletdanseres Margot Fonteyn. Hij overleed door een longontsteking, diabetes en alcoholisme. Hij werd 46 jaar.

Tot de Tweede Wereldoorlog werkte je bij een reclamebureau. Vanaf 1939 hield je een dagboek bij. Als gewetensbezwaarde werd je medewerker van de St John Ambulance. In 1941 werd je lid van het Non-Combatant Corps. Als kunstenaar werkte je zelfstandig en jouw eerste exposities vonden in de oorlog plaats. In 1942 zat je als lid van het Royal Pioneer Corps in het Ashton Gifford House, nabij Codford in Wiltshire. Je schilderde er 'The Wall at Ashton Gifford', wat nu in de Manchester Art Gallery hangt. De muur rondom de tuin was bedekt met een wildernis van wiet en klimop. Je maakte ook 'Tree Felling at Ashton Gifford', 'The Garden at Ashton Gifford' en 'The Working Party'.

Tijdens de oorlog raakte je bevriend met de schilders Graham Sutherland en John Minton, met wie je een atelier deelde. John en jij waren homoseksueel. John's illustraties werden uitgegeven door de homoseksuele uitgever/dichter/briefschrijver John Lehmann. Na 1946 deelde je met Graham en John de demobilisatie en samen met hen was je een onderdeel van de neo-romantische cirkel van de vroege, na-oorlogse periode. Toch vormde jij al vrij snel een persoonlijke stijl, waardoor je niet meer bij de Neo-Romantici behoorde. Je concentreerde je op de studies van mannelijke figuren en jouw werken werden steeds abstracter.

Je was kunstleraar aan het Camberwell College of Arts, in 1898 begonnen door een flinke gelddonatie van de filantroop/kranteneigenaar John Passmore Edwards. De architect was Maurice Bingham Adams. Je was ook kunstleraar van de Central School of Art, opgericht in 1896 door de Londense County Counsil en gebouwd door de architect William Richard Lethaby. Lucian Freud heeft er gestudeerd. Verder was je kunstleraar van de Slade School, in 1871 opgericht door de filantroop/advocaat Felix Joseph Slade. In jouw tijdschriften heb je jouw homoseksuele seksualiteit ontroerend uitgebeeld.

Van nature was je stoicijns puriteins en je was constant gepreoccupeerd met sex en gefrustreerdheid door een onbevredigend liefdesleven. Je had sado-masochistische, erotische fantasieën en je gaf elektrische stroomstoten aan jouw testikels. Je werd artistiek gestimuleerd door jouw homoseksuele inborst en verlangens, terwijl je jezelf ook bewust was van de isolerende effecten van jouw seksuele geaardheid. Naakte vrouwen schilderen zou veel meer populariteit opleveren, maar je koos voor jouw ware ik. In zekere zin leefde je in een innerlijke hel, wat me doet denken aan Arthur Rimbaud.

In 1975 kreeg je kanker en was je door impotentie niet in staat om te schilderen. Op 4 november 1977 pleegde je in Londen zelfdoding door een overdosis drugs te nemen. Je werd 65 jaar. Jouw laatste momenten heb je in jouw dagboek beschreven. 'It is a bright sunny morning. Full of life. Such a morning as many people have died on.'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)