Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als zielskundige tot het uiterste gegaan

(voor James Ingram Merrill (1926 - 1995))

Je bent geboren op 3 maart 1926 in New York City. Jouw vader was Charles Edward Merrill, een filantroop/effectenmakelaar/bankier. Jouw moeder was Hellen Ingram Merrill, een journaliste/uitgeefster in Jacksonville. Van 1936 tot 1938 zat je op de St. Bernards School en op jouw elfde zijn jouw ouders gescheiden.

Je ging naar de Lawrenceville School, waar je bevriend raakte met Carl Frederick Buechner, die schrijver/theoloog werd en nog in leven is. De schrijver Owen Johnson zat ook op deze school. Je begon gedichten te schrijven en op jouw zestiende publiceerde jouw vader 'Jim's Book', met gedichten en korte verhalen van jou. Deze publicatie maakte je in het begin erg verlegen. Tegenwoordig is een exemplaar duizenden dollars waard.

In 1944 ging je acht maanden in het Amerikaanse leger en in 1945 ging je naar het Amherst College, waar je in 1947 summa cum laude afstudeerde met een scriptie over Marcel Proust. De Amherst-professor Kimon Friar, dichter en vertaler van de Griekse poëzie, was jouw vijftien jaar oudere geliefde en hij publiceerde in 1946 in Athene jouw dichtbundel 'The Black Swan', in een oplage van 100 exemplaren. In 1951 verscheen 'First Poems' bij de uitgever Alfred A. Knopf in New York, met een oplage van 990 genummerde exemplaren.

In 1953 ontmoette je de schrijver/kunstenaar David Noyes Jackson, met wie je dertig jaar een relatie had. Jullie woonden in Stonington, Athene en Key West. De schrijfster Alison Lurie zag in jullie het gelukkigste huwelijk wat er is. Je had vriendschappen en relaties met diverse mannen, o.a. met de dichter Hans Lodeizen, de journalist Umberto Morra, de schrijver Claude Fredericks, de kunsthandelaar Robert Isaacson en jouw vaste partner vanaf 1983, de acteur Peter Hooten.

Je gaf o.a. financiële bijstand aan de filmmaakster Maya Deren en de dichteres Elizabeth Bishop. Via Ouija séances hebben David en jij stemmen uit de andere wereld opgevangen, wat resulteerde in 'The Changing Light in Sandover', een apocalyptisch epos. De stemmen waren o.a. van WH Auden, Maya Deren, Maria Mitsotáki en de aartsengel Michael. Vlak voor jouw overlijden waarschuwde je voor het gebruik van het Ouija-bord. In 1995 verscheen jouw laatste dichtbundel 'A Scattering of Salts'. Je was de vriend en mentor van de schrijfster Judith Moffett, die foto's van jou met David en Peter maakte. Zij leeft nog.

Op 6 februari 1995 overleed jij in Tucson door een hartaanval als gevolg van aids. Je werd 68 jaar en je bent begraven in de Evergreen Cemetery in Stonington. Op 13 juli 2001 overleed David Jackson en hij is naast jou begraven. Zijn voormalige vrouw en jouw vriendin Doris Sewell Jackson is achter jullie begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)