Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een verblinde dakwerker heeft je laten stikken

(voor Émile Zola (1840 - 1902))

Je bent geboren op 2 april 1840 in Parijs. In jouw jeugd en schooljaren verbleef je in Aix-en-Provence, waar jouw vader François Zola, geboren in Venetië, als ingenieur werkte. Paul Cézanne is er geboren, een jeugdvriend van jou.

Op 27 maart 1847 was jouw vader in Marseille bezig met werkzaamheden voor een drinkwatervoorziening, toen hij plotseling overleed. Hij bouwde de Zola Dam in Le Tholonet, geschilderd door Cézanne. Hij werd 50 jaar.

Jouw Franse moeder was Émilie Aubert. Er volgden armoedige jaren en in 1958 verhuisde je met jouw moeder naar Parijs. Na een mislukt eindexamen kreeg je een baan bij de publiciteitsafdeling van de uitgeverij Hachette Livre, de grootste uitgeverij van Frankrijk, in 1824 opgericht. Je ontmoette er schrijvers en je ontdekte de praktische kant van het schrijverschap. Als journalist publiceerde je in diverse bladen en als criticus was je woest op de Salonjury, die 'De fluitspeler' van Édouard Manet durfde te weigeren. Je was een vurige verdediger van het impressionisme.

In 1861 debuteerde je met de novelle 'Un coup de Vent' en de dichtbundel 'Paolo'. Je schreef literatuur- en kunstrecensies voor de kranten. Je had heimelijk een grote afkeer van Napoleon III, die via een staatsgreep keizer was geworden. In 1962 werd je officieel een Franse burger.
In 1864 ontmoette je Éléonore-Alexandrine Meley, die zichzelf Gabrielle noemde, een naaister, die ooit als prostituee werkte. Op 31 mei 1870 zijn Gabrielle en jij getrouwd. Ze bleef jouw hele leven bij jou en ze heeft de inhoud van jouw werk bevorderd. Voor de relatie met jou had ze een kind gekregen, maar dat was kort na de geboorte overleden.

In 1888 begon je serieus te fotograferen. In datzelfde jaar kwam de naaister Alexandrine Jeanne Rozerot een kamer in jullie huis in Médan huren, waar je dankzij het succes van jouw roman 'L'Assommoir' al tien jaar woonde. Je verdiende zelfs meer geld dan Victor Hugo. Je ontmoette er o.a. Cézanne, Manet, Pissarro, Daudet, De Maupassant en Huysmans. Jeanne en jij werden smoorverliefd op elkaar. In 1889 werd jullie dochter Denise geboren en in 1891 werd jullie zoon Jacques geboren. In november 1891 ontdekte Gabriell dat je samen met Jeanne twee kinderen had gekregen, waardoor ze bijna scheiden wilde. Na de shock bij Gabrielle kon je gewoon met jouw kinderen omgaan.

Cézanne schilderde jou samen met jullie jeugdvriend Paul Alexis, een romanschrijver, die na het overlijden van zijn vrouw Marie zwaar alcoholist werd en op 28 juli 1901 door een aneurysma overleed. Hij werd 54 jaar.
Jouw romans waren geïnspireerd door de fysioloog Claude Bernard en zijn erfelijkheidsleer. Je had grote raakvlakken met Nadar, Manet en Gustave Flaubert. Je hebt op formidabele wijze de vals beschuldigde, Joodse artillerie-officier Alfred Dreyfus verdedigd.

Op 29 september 1902 ben je door koolmonoxidevergiftiging overleden. De wraakzuchtige dakwerker Henri Buronfosse heeft jou vermoord, omdat je Dreyfus had verdedigd, die een spion voor Duitsland zou zijn geweest, maar dat was in feite majoor Ferdinand Walsin Esterhazy.
Je werd 62 jaar en op 4 juni 1908 zijn jouw overblijfselen in het Panthéon geplaatst.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)