Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met een realistische stijl, die volop frappeert

(voor François Emile Barraud (1899 - 1934))

Je bent geboren op 24 november 1899 in La Chaux-de-Fonds, in het Juragebergte. De stad is gesticht in 1656 en is o.a. bekend om zijn horloge-industrie en architectuur. Na Davos is het de hoogstgelegen stad van Zwitserland.

Jij was de één na oudste van vier broers, die allen schilderden of standbeelden maakten. Net als jouw broers Aimé, Aurèle en Charles was je een autodidactische schilder en werd je een professionele huisschilder en stucwerker. In 1911 volgde je met jouw broers de avondlessen in de lokale kunstschool École d'art appliqué in La Chaux-de-Fonds. In 1919 exposeerde je jouw schilderijen in La Chaux-de-Fonds en deed je mee aan de Nationale Tentoonstelling voor Schone Kunsten in Basel.

Je boekte flinke successen en in 1922 verhuisde je naar Reims in Frankrijk, waar je twee jaar werkte als huisschilder. In 1924 ontmoette je de Franse vrouw Marie, met wie je trouwde en die voor jou poseerde.

Rond 1925 vond je als kunstenaar en ambachtsman werk in Parijs. In Parijs studeerde je schilderkunst aan de École du Louvre. Je schilderde vooral stillevens, landschappen, vrouwelijke naakten en (dubbel)portretten, ook van Marie en jouzelf, zoals 'De filatelist' uit 1928. In het Louvre had je de oude, Vlaamse en Franse meesters bestudeerd. Je bent door hen beïnvloed, waardoor je een precieze, realistische stijl ontwikkelde.

De Zwitserse biochemicus Arthur Stoll had een groot aantal schilderijen van jou verzameld. Je schilderde vooral in de sobere, strakke stijl van de Niewe Zakelijkheid, met een helder kleurgebruik. Na Reims en Parijs woonde je in Leysin, Vevey en opnieuw in La Chaux-de-Fonds. In 1931 verhuisde je naar Genève, waar je in Galerie Moos exposeerde, wat een groot succes was. Pas toen kon je geheel van jouw schilderkunst leven.

Je had een zwakke gezondheid en op 11 september 1934 ben je in Genève overleden. Je werd slechts 34 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 30Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)