Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Blote borsten

Subtitel: MAMI WATA

Eigenlijke titel, maar te lang voor een pakkende titel van een beschouwing:

EEN ZEEMEERMIN ZWEMT ÁLTIJD MET ONTBLOTE BORSTEN


Functioneel bloot wordt dat genoemd. Mensen die kritiek hebben op de, geen misverstand, de stripgetekende blote borsten in MAMI WATA zijn beperkt, bekrompen en niet van deze tijd. Beperkt en bekrompen door een gebrek aan kennis en visie en niet van deze tijd, daar zij zijn blijven hangen in de vorige eeuw, zo ergens halverwege, hoewel ik hiervan niet helemáál zeker ben, aangezien ik zelf in de tweede helft van de jaren '60 van de vorige eeuw, uiteraard vorige eeuw, afkomstig ben.

MAMI WATA is de titel van de nieuwste SUSKE en WISKE. Een verhaal dat zich, voor een belangrijk deel, in de Afrikaanse jungle afspeelt...! In 1956, om precies te zijn en wel tot-en-met bladzijde, nee, slechts vier bladzijdes lang. Vervolgens ontwikkelt het verhaal zich verder in de tijd waarin wij ons met z'n allen bevinden...! Het verhaal keert echter terug naar de Afrikaanse jungle...! De strip, het verhaal, het stripverhaal leest u in het hiervoor genoemde MAMI WATA. De nieuwste SUSKE en WISKE, een nieuw album van WILLY VANDERSTEEN met nummer 340...!

MAMI WATA is sowieso een populair onderwerp in de kunst, fictie, dichtkunst, muziek en film van én het Caraïbisch gebied en West- en Centraal-Afrika. Bovendien een complex symbool met zoveel resonantie, dus weergalm dat zij de verbeelding voedt, heerlijk bij luisterboeken, in plaats van beperkt. MAMI WATA is tegelijkertijd een verzorgende moeder:

'Wiske, ik waardeer heel erg wat jij voor mij hebt gedaan! Suske leeft'!

Eveneens is MAMI WATA een sexy mama, leverancier van rijkdom, genezer van fysieke en spirituele kwalen. Tevens belichaming van gevaren en verlangens, risico's en uitdagingen, dromen en aspiraties, dus ambities, angsten en vooroordelen. Aangetrokken door eindeloze mogelijkheden die zij vertegenwoordigt en tegelijkertijd angstig voor haar vernietigend potentieel. Haar vernietigend vermogen.

MAMI WATA

=

MAMMY WATER...

....is een in West-, Midden- en Zuid-Afrika en in de Afrikaanse diaspora = verstrooiing in Amerika vereerde godheid. Vaak beschreven als een meerminachtige figuur met het bovenlichaam van een vrouw, (meestal) naakt en het onderlichaam van een vis of slang. Intense Afrikaanse dansen op de muziek van Afrikaanse gitaren en harmonica's vormen vaak de kern van MAMI WATA-aanbidding...! Daarentegen wordt in Kameroen MAMI WATA verantwoordelijk gehouden voor het aantal zwemongelukken door onderdrukking; jaarlijks vinden vele zwemmers langs de kust van Kameroen de dood...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 24 juli 2017


Geplaatst in de categorie: wereld

2.5 met 2 stemmen 98Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)