Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Op jouw achtste werd jouw volk grotendeels uitgemoord

(voor Jean Carzou (1907 - 2000))

Je bent geboren als Karnik Zouloumian op 1 januari 1907 in Aleppo, Syrië. Je was een Franse, figuratief kunstenaar van Armeende afkomst. Armenië is een bergachtig land in de Zuidelijke Kaukasus. Het grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. De hoofdstad Jerevan is in 782 voor Christus gesticht, terwijl Armenië zelf sinds ongeveer 1500 voor Christus bestaat. Het ligt aan de rivier de Hrazdan en vanuit deze stad kun je de berg Ararat zien, die 5137 meter hoog is.

De kunstschilder Vroejr Galstjan is in Jerevan geboren en gestorven. Hij was door Vincent van Gogh en Paul Cézanne beïnvloed. Armenië was in 301 het eerste land dat het christendom als staatsreligie aannam. Christus Jezus sprak Armeens. In 1915 werden anderhalf miljoen Armeniërs door de Turken vermoord. Een hoogstwalgelijke genocide.

Jij studeerde eerst bij de Paters Maristen, in 1816 in Lyon opgericht door Jean-Claude Colin, die de heiligen Johannes Maria Vianney en Marcellinus Champagnat vanuit het seminarie kende. Je studeerde aan de Armeense Kaoustian-school in Caïro, waar je uitzonderlijke leerprestaties toonde. Daardoor gaf de Armeense gemeenschap jou een studiebeurs. Zodoende begon je op jouw 17-de in Parijs een studie kunst en architectuur. In de loop van jouw artistieke loopbaan werd je beroemd vanwege jouw figuratieve stijl en het gebruik van diverse voorwerpen.

Je schilderde aquarellen en olieverfschilderijen. Je schilderde op glas, porselein, stoffen en ongewone materialen. Op een keer maakte je het interieurontwerp en de beschildering van een Frans cruiseschip. Je schilderde ook voor de Comédie-Française, in 1680 door de Zonnekoning Lodewijk XIV van Frankrijk opgericht. En verder voor belangrijke ballet- en operatheaters in Parijs. Je tekende gravures en lijntekeningen voor de boeken van o.a. Arthur Rimbaud, Ernest Hemingway, Albert Camus en de Roemeense toneelschrijver Eugène Jonesco, getrouwd met Rodica Burileano, met wie hij samen de dochter Marie-France kreeg.

In 1973 verscheen jouw enigste roman 'Le Solitaire'. Je schreef uitgebreide werken over lithografieën en wandkleden. Je was getrouwd met Jeanne Gabrielle Blanc, met wie je samen de zoon Jean-Marie Carzou kreeg, een TV-regisseur. Jouw kleinzoon is de journalist Louis Carzou. In 1976 was je de eerste, nog levende artiest van wie er kunst op een Franse postzegel werd afgedrukt. Op jouw 83-ste voltooide je het meesterstuk 'L'Apocalypse de Saint Jean' in de kapel van Manosque, één van de oudste kerken van Frankrijk. Sinds 1995 is het een museum over jouw werk en leven. Je overleed op 12 augustus 2000 in Périgueux. Je werd 93 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)