Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De schilder, die naast de stervende Van Gogh sliep

(voor Anton Hirschig (1867 - 1939))

Je bent geboren als Antonius Matthias Hirschig op 18 februari 1867 in Naarden. Jouw ouders waren Christianus Jacobus Johannes Hirschig en Anna Swart. Jouw vader was een in Amsterdam opgeleide arts bij de Koninklijke Marine. Jouw opa was rector van de Latijnse school in Alkmaar. Jouw zus Anna trouwde met een zoon van Jacoba Gysberta, een bloedverwant. Je had nog een zus. Jouw broer Adrianus Jacobus was een succesvolle civiel ingenieur, die zeedijken bouwde en daar heel rijk mee werd, zodat hij een riant landhuis in Baambrugge kon kopen.

De vader van jouw moeder Jacob Swart was de directeur van de bekende, Amsterdamse kaartenmakersfirma Van Keulen, opgericht door de uitgever/boekverkoper/cartograaf Johannes van Keulen (1654 - 1715). In 1885 ging deze firma te gronde. Na het overlijden van jouw moeder trouwde je met jouw schoonzus Catharina Swart. Jouw broer Jacob was een artillerie-officier en een amateurschilder. Je was familiair verbonden met de schilder Anton Mauve, de zoon van de predikant Willem Carel Mauve en Elisabeth Margaretha Hirschig, een nicht van jouw opa. Anton trouwde met Ariëtte Sophia Jeannette Carbentus, een nicht van Vincent van Gogh.

Anton gaf Vincent schilderles en dat was van grote invloed op hem. Verder werkte Vincent zo'n drie weken in Anton's Haagse atelier. Door deze familiebanden kwam je makkelijk in contact met Vincent, hoewel Theo van Gogh beweerde, dat je door de schilder Théophile de Bock met Vincent in contact bent gebracht. Jouw tante Jacoba Gysberta Hirschig is de overgrootmoeder van Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet Francisca.

Vanaf ongeveer 17 juni 1890 tot kort na het overlijden van Vincent logeerde je samen met Vincent in de Auberge Ravoux in Auvers-sur-Oise. Je sliep in de zolderkamer naast de zolderkamer van Vincent. Vincent noemde jou in drie brieven. Hij vond jou eerst te aardig om een artiest te kunnen zijn en hij dacht dat jij nooit iets zou kunnen bereiken. Tenslotte vond hij dat je de dingen toch beter begreep. Volgens de dochter van de uitbater van Auberge Ravoux, Adeline Ravoux, was jij meer geïnteresseerd in mooie meisjes, dan in schilderkunst.

Je sprak slecht Frans, waardoor je met Vincent Nederlands sprak. Vincent nam jou niet erg serieus en na zijn overlijden verliet je de herberg vrij snel. Je zei dat Vincent 's nachts luid schreeuwde en dat het verschrikkelijk heet was op zijn zolderkamer onder een zinken dak. Zijn bed stond tegen de houten afscheiding. Jouw bed stond aan de andere kant van de afscheiding. Zijn dokter bekritiseerde zijn zelfdoding, vernam je.

Jij liep naar het nabijgelegen Méry om de lijkwagen te regelen en je verzamelde de bloemen voor de kist. Je herinnerde zijn verwilderde ogen, die je nogal krankzinnig vond en die je niet durfde aan te kijken. Je vond alles verschrikkelijk aan hem. Je geloofde, dat hij op aarde veel geleden heeft. Je hebt hem nooit zien lachen. Jij overleed op 6 november 1939 in Alkmaar. Je werd 72 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 70Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)