Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De schilder, die misschien wel Jack de Ripper was

(voor Walter Sickert (1860 - 1942))

Je bent geboren op 31 mei 1860 in München. Je was de oudste zoon van de Deens-Duitse kunstschilder Oswald Adalbert Sickert en Eleanor Louisa Henry. Jouw broers waren Oswald Valentine, Robert, die door een vrachtwagen is doodgereden, Leonard, die door bedwelmende middelen is overleden, en Bernhard, die aan depressies en alcoholisme leed. Jouw zus Helena Swanwick was feministisch en pacifistisch.

In 1868 verhuisden jullie naar Engeland. Na het universiteitscollege in Hampstead studeerde je aan de King's College School in Wimbledon. Je deed een acteerstudie en op je 21-ste ging je kunst studeren aan de Slade School, wat je minder dan een jaar deed. Je werd de leerling en etsassistent van James A.M. Whistler. In 1883 ging je naar Parijs en ontmoette je Edgar Degas, die jou beïnvloedde. Je schilderde eerst scènes in de Londense muziekzalen, zoals 'Katie Lawrence in Gatti's'. Men vond jouw weergave lelijk en vulgair. Je hield van seksueel provocerende thema's.

Van 1885 tot 1899 was je met Ellen Cobden getrouwd.

Je was veel in Dieppe, waar jouw minnares woonde, met wie je een zoon kreeg. In Dieppe schilderde je scènes van casino's en cafés. Je schreef kunstkritieken en je ging geregeld naar Venetië, waar jouw modellen prostituées waren, met wie je vree. Na een atelier in Cumberland Market kreeg je in 1905 een atelier in Camden Town. Op 11 september 1907 werd de prostituée Emily Dimmock in de St. Pauls Road vermoord. Jij bleef gewoon naakte vrouwen schilderen. In 1907 schilderde jij 'Jack the Ripper's Bedroom' en je geloofde dat je in een kamer was geweest, die door Jack is gebruikt.

Je had veel interesse voor de misdaden van Jack. In 1908 maakte je 'The Camden Town Murder', wat voor extra aandacht voor jouw werk zorgde. Van 1910 tot 1914 had je een privé-kunstschool aan de Hampstead Road, waarbij je gesteund werd door de schilderes Laura Sylvia Gosse, de dochter van de dichter/schrijver Sir Edmund Gosse, die de carrières van W.B. Yeats en James Joyce aanmoedigde. Haar moeder was de schilderes Ellen Epps, een leerlinge van Lawrence Alma-Tadema. Edmund was in wezen homoseksueel.

In 1911 trouwde je met Christine Angus, die in 1920 overleed. In 1913 verscheen jouw bekendste werk 'Ennui', wat een paar weergeeft, dat in communicatieloze leegte vertoeft. Je schilderde vaak scènes van het vermoeid voorstedelijk leven. Je was een invloedrijke leraar aan de Westminster School of Art, waar o.a. David Bomberg, Wendela Boreel en John Doman Turner jouw leerlingen waren. In 1922 ging je naar Londen terug.

In 1926 trouwde je met de schilderes Thérèse Lessore. In 1926 kreeg je een kleine beroerte en vanaf 1927 noemde je jezelf Richard Sickert. Jouw laatste werken werden door jouw tijdgenoten als van veel mindere kwaliteit gezien, maar in feite was het een aanloop naar de werken van Chuck Close en Gerhard Richter. In 1927 schilderde jij een portret van Winston Churchill, wat zijn vrouw Clementine geregeld had. Winston en jij werden dikke vrienden.

Jouw grootste fan en werkverzamelaar was de krantenbaron Lord Max Aitken Beaverbrook. Naast hem schilderde je o.a. de actrice Gwen Ffrangcon-Davies, de schrijver Hugh Walpole, Valentine Browne, de 6de graaf van Kenmare, Aubrey Beardsley, King George V en de actrice Peggy Ashcroft.

Op 22 januari 1942 ben je in Bath overleden. Je werd 81 jaar. Na jouw overlijden beweerden drie boeken dat jij Jack de Ripper of zijn medeplichtige was. De beschuldigende schrijvers zijn Stephen Knight, Jean Overton Fuller en Patricia Cornwell. Thérèse Lessore overleed op 10 december 1945 in Londen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 september 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)