Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ybeltje klapt uit de Tweede Kamer

Ybeltje Berckmoes-Duindam (Leiden, 11-02-1967) was van 9 november 2011 tot 22 maart 2017 voor de VVD lid van de Tweede Kamer, zij het tot voor kort behoorlijk onzichtbaar. Onlangs zat ze bij Jeroen Pauw aan de babbeltafel om over haar boek 'Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn' te praten. Hiermee toont Ybeltje ons een ontluisterende blik achter de coulissen van de statige VVD-top. Ze zegt:

Halbe Zijlstra is alleen maar bezig met beeldvorming. In 2013 vroeg hij haar: 'Hoe ben jij in godsnaam Kamerlid geworden?'.
Klaas Dijkhoff is een blaffende generaal, die haar op de vingers tikte, toen ze een foto van zichzelf twitterde, samen met een Groene Sinterklaas met duurzame chocola. Gemakkelijke kledij moest worden ingeruild voor powerjasjes met schoudervulling. Beeldvorming, weet je wel.
Erik Ziengs vertelt de meest schunnige grappen. Jeanine Hennis is echt een bazinnetje. Mark Rutte ziet de liefde als een probleem. Iedereen danst naar de pijpen van de partij-top, zeg maar de sluwe drieling Mark, Halbe en Klaas. Iedereen zegt exact wat de partijtop wil dat zij zeggen. Aanpassing wordt beloond, rebellie afgestraft. Het zijn allemaal robots, die precies doen wat hen wordt opgedragen. Zonder te discussiëren. Want bang om hun baan te verliezen en later geen burgemeesterspost te krijgen. Ze zitten gevangen in een angstcultuur. Het is een partij die voor populaire oneliners gaat, maar daarbij de inhoud heeft losgelaten. Als er al ooit een humane inhoud is geweest, want zelfverrijking drijft de meeste VVD-politici.

Op de foto van Ybeltje in de Volkskrant lijkt ze wel op Marilyn Monroe, zo met haar blote voeten op het strandzand en met haar hakschoenen in haar rechterhand. Ze is duidelijk een bevrijde VVD-er. In reactie op haar boek zegt Zijlstra: 'Ybeltje wie?'. Voor hem is zij blijkbaar een infiltrante, spionne en verraadster, maar het zegt veel over zijn enorme arrogantie en volksverlakkerij. Achter de schermen kent de VVD een militaristische hiërarchie, waar de kritische ingezetenen botweg worden afgetroefd en doodgezwegen.

'Als ik een haan had, dan zou ik die zeker Halbe noemen!', zegt Ybeltje. Vele van haar ex-collega's vielen in slaap bij stemmingen of ze stemden behoorlijk teut. Kortom, de VVD is gebaseerd op gebakken lucht en tegen beter weten in is een Rutte 3-kabinet aanstaande. Zeg niet dat je niet door Ybeltje gewaarschuwd bent. Bij die coalitie-partijen is het niet veel anders.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 september 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

4.7 met 3 stemmen 93Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
27 september 2017
Het is bij alle partijen van hetzelfde laken een pak. Dapper van Ybeltje om de klok te luiden. Waarmee ze bevestigt wat we allemaal eigenlijk al wisten. Slangenkuil. Aanpassen of oprotten. Het kleine wereldje van de politiek is een uitvergroting van de grote wereld van macht, geld en status. Allemaal fake. Hartstikke nep. Tot en met de (links ideologische) partijen waarvan je verwacht en hoopt dat het daar niet zo is. Maar helaas. Ook daar.
Naam:
Karel Jong
Datum:
27 september 2017
Geschikt als column van de dag, beste redactie. Dan kan rap met Van Gellekom gewisseld worden. Deze bivakkeert al dagenlang aan het front. Het zij hem gegund. Maar is het nodig? Joanan is in deze bijdrage meer actueel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)