Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Soms leiden onverwerkte trauma's tot de hakbijl

(voor Stanislaw Pietak (1909 - 1964))

Je bent geboren op 3 augustus 1909 in Wielowsi, Tarnobrzeg, Polen. Je was jonger dan jouw zus en broer. Jouw zus Maria was in 1904 geboren en jouw broer Francis in 1907. Jouw vader ging twee keer naar Amerika om geld te verdienen. In Wielowsi staat het historische, Dominicaanse klooster uit de 19-de eeuw. In 1999 bezocht paus Johannes Paulus II Wielowsi. Door de Eerste Wereldoorlog is jouw leven extreem veranderd, mede door honger en deprimerende onzekerheid.

In jouw kindertijd was je ernstig ziek, wat jouw latere schrijfwerken zeer beïnvloed hebben. Jouw poëzie is het gevolg van de culturele schok van een jongeman, die in een traditionele, landelijke cultuur werd beïnvloed door de principes van de avant-garde-lyriek van Tadeusz Peiper en Julian Przybos. Je studeerde Poolse studies aan de Jagiellonian Universiteit in Krakau. Daarna ging je naar Warschau, waar je voor de Vereniging van Poolse Schrijvers werkte, op 14 mei 1920 door de schrijver/columnist/dramaturg Stefan Zeromski opgericht, die 'Het geweten van de Poolse literatuur' werd genoemd.

Je schreef ook bijdragen voor jeugdbladen. In 1934 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Alfabet van de ogen'. In 1935 verscheen jouw dichtbundel 'Legende van de dag en nacht' en in 1938 'Lentewolken'. In 1938 verscheen ook jouw debuutroman 'Jeugd van Jan Kunefala', wat behoorlijk autobiografisch is. Het gaat over de rijping van de kunstenaar en de sociale vooruitgang van het boerenkind richting de wereld van cultuur en kunst. Voor dit boekwerk kreeg je de Jong Poolse Academische Letterkunde Prijs.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef je in Wielowsi en je werkte samen met de leraar/scoutinstructeur/commandant Wladyslaw Jan Jasinski, die op 9 januari 1943 werd vermoord door Duitse soldaten. Hij was verraden door een inwoner van het dorp Tursko Wielkie. Hij werd 35 jaar. Zijn weduwe Stefania overleed in 1983. Je deed ook mee aan Geheim Onderwijs. Vanaf 1944 deed je mee aan sociale en politieke activiteiten. In 1945 ging je naar Lodz, waar je de president van de lokale, Poolse Schrijversvereniging werd.

Je trouwde met Aleksandra Kosinska en op 17 mei 1953 werd jullie zoon Piotr Pietak geboren, die een computer-wetenschapper en politicus werd. Vanaf 1956 woonde je in Warschau, waar je redactielid van het literaire weekblad 'Tygodnik Kultureny' was, net als de imposante dichter/schrijver Tadeusz Nowak. In 1963 verscheen jouw 12-de dichtbundel 'Bedels' en in 1964 jouw 8-ste roman 'De Schrijver'. Op 27 januari 1964 heb je zelfdoding gepleegd door uit een raam te springen. Je werd 54 jaar en je bent in de Powazki Begraafplaats in Warschau begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 september 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)