Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wijn en poëzie, een eeuwenoude combinatie

(voor Salvatore Toma (1951 - 1987))

Je bent geboren op 11 mei 1951 in Maglie, in de provincie Lecce, in de hak van de laars. De eerste bewoners van Maglie waren waren afstammelingen van de Eneolithische en Neolithische populaties. In 1980 is er o.a. een phallus-fossiel van een Neanderthaler gevonden. Er was een kasteel van Andriolo Lubello, die diende onder koning Alfonso I van Aragon. Er is een kathedraal met een klokkentoren van 48 meter hoog. Er zijn veel dolmen/menhirs te bewonderen.

Je was een gepassioneerde en visionaire dichter. Je zocht diep naar de betekenis van liefde en dood, waarbij je de connectie met het universele bewustzijn maakte. Je groeide op in een familie van bloemisten. Je voltooide de hoge school, maar je ging niet studeren. Je bestudeerde zelf heel intens het werk van jouw favoriete dichters.

Tijdens jouw leven publiceerde je zes dichtbundels. In 1970 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Eerste Zwaluwen' in Rome. Je woonde in een landhuis in de wijnmakerij 'Ciancole', wat een landgoed van jouw ouders was en wat je verzorgde. Je was de eigenaar van een boerderij. Je was een zware alcoholist en zelfdoding was één van jouw poëtische thema's. Je verbleef vaak lange tijd in een eikenbos. In 1972 verscheen jouw dichtbundel 'Bijvoorbeeld, een vakantie'. In 1977 verscheen jouw dichtbundel 'Gekozen gedichten' in Catanzaro. In 1979 verscheen 'Een jaar in afwachting' in Poggibonsi, Toscane.

In 1981 verscheen 'Nog een jaar' in Cavallino di Lecce en in 1983 verscheen 'Misschien zijn we' in Lecce, de hoofdstad van de provincie Puglia en het 'Florence van het Zuiden' genoemd. Lecce is door de Yllyriërs opgericht en in 1144 liet bisschop Formoso er een kathedraal bouwen. Charles V van Asburgo liet er in de 14-de eeuw een kasteel bouwen, wat de wrede Turken moest afweren. In 1419 bouwde de 18-jarige Giovanni Antonio Orsini Del Balzo, prins van Taranto, graaf van Lecce, hertog van Bari ect., de indrukwekkende Toren van het Park.

Op 17 maart 1987 heb je in Maglie zelfdoding gepleegd. Je werd 35 jaar. In 1999 verscheen jouw poëzieverzameling 'Liedjesschrijver van de dood' bij uitgeverij Einaudi, in 1933 aan de Via Arcivescovado 7 in Turijn opgericht door de uitgever Giulio Einaudi (1912 - 1999). Jouw gedichten waren gecorrigeerd door de filoloog/literair criticus/schrijfster/semioloog Maria Corti (1915 - 2002), die intiem bevriend was met de dichteres/schrijfster Alda Merini, die in 2009 overleed.

In 2005 maakte Elio Scarciglia een filmdocumentaire over jouw leven, waarin hij getuigen aan het woord liet. Het heet 'The Wood of Words' (Il bosco della parole). Het is heel goed mogelijk dat je door levercirrose bent overleden, maar een overdosis alcohol is immers ook een vorm van zelfdoding, het is maar met welke intentie je de alcohol tot je neemt en in welke mate en snelheid. De inhoud van jouw poëzie onthult nu eenmaal onomwonden jouw suïcidale inborst en aandrang.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)