Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

MARTELAARSCHAP

Als bij het ontwaken dagelijks je oog op een groot houten kruisbeeld met een bronzen Christus eraan valt, kan het gebeuren dat je op een gegeven moment denkt, martelaren, wie zijn of waren het? Er zijn er velen geweest en er zijn er nog die hun leven geven vanwege hun godsdienst of overtuiging.

Thomas More, ooit renaissance humanist, filosoof, staatsman en steunpilaar van Hendrik VIII
van Engeland was zo iemand die vasthield aan zijn overtuigingen en daarom werd onthoofd, toen hij de koning niet steunde toen deze wilde scheiden van Catharine van Aragon teneinde in het huwelijk te treden met Anna Boleyn. Ondanks zijn beroemde werk Utopia, presteerde Thomas More het ook ketters te laten verbranden die de Duits protestante reformator Maarten Luther aanhingen. Toch werd Thomas More later heilig verklaard door Paus Pius X1 heilig verklaard.

Maar was een vrouw in het Jappenkamp, zoals in ‘Het ruisen van de tjemara’s’ van Ciska Feekes, die na urenlang met alle vrouwen en kinderen gebogen in de brandende zon te hebben gestaan, omdat er groente uit het tuintje van de kampcommandant was gestolen en die zich meldde als dievegge terwijl ze het vermoedelijk niet was, niet ook een martelaar? Zij was immers bereid haar leven op te offeren?

De eerste christenen lieten zich moedig voor de leeuwen werpen in het Colosseum. Religie maakt dat mensen ook nu bereid zijn voor hun overtuiging te sterven en zich te melden voor Himmelfahrtcommandos. (Trouw dr. Sam Janse 22 juli 2007) Dit speelt vooral in het Midden Oosten bij de door Israël gediscrimineerde Palestijnen.

Voor moslims zijn paradijs en hellevuur realiteiten, precies zoals wij ons pensioen in het westen als realiteit zien. Dat verklaart waarom een Palestijns jongetje wiens vader zich net heeft opgeblazen kan zeggen: ‘Mijn vader eet nu appels en bananen.’

Lijden is verwerven lijken veel vroege christenen te hebben gedacht. Ignatius, bisschop uit de tweede eeuw na Christus en bisschop van Antiochië leed liever dan dat hij bevrijd werd toen hij in Rome gevangen werd gezet. Via het artikel van Dr. Sam Janse kom je erachter dat de eerste Christenen, precies als sommige moslims nu, vrouwen en kinderen incluis, in de rij stonden om te mogen sterven. Het maakte de Romeinen wanhopig.

Als een christen veroordeeld werd tot de brandstapel was een uur van vuur niets vergeleken bij het eeuwige leven dat hij of zij zou krijgen. Daarom konden sommige ketters het vermoedelijk zonder een kik te geven ondergaan. Bij mensen die zichzelf aanbieden om te sterven, moet je toch altijd maar afwachten of ze zo standvastig blijven. (uit De marteldood van de heilige Polycarpus die werd onthoofd nadat het vuur geen vat op hem kreeg)

Zelfmoordterroristen zien zich anno 2017 ook als martelaar en geloven beloond te worden met volop eten, drinken en maagden na de dood. Dit al dan niet onder invloed van drugs.
In 2013 stelde een Saoedische geestelijke op de Palestijnse televisie de hoeveelheid maagden nog bij. Het zouden er minimaal 4900 per martelaar zijn! De meeste moslims wijzen deze seksuele vooruitzichten en een dergelijk martelaarschap echter af.

Dit alles, na een blik bij het ontwaken op een houten kruisbeeld, lang geleden gekocht op een brocantemarkt nabij Watou, poëziestad ooit en gelegen in de Westhoek aan de Scheve in Vlaanderen.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 2 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: religie

3.3 met 3 stemmen 83Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
6 oktober 2017
Email:
hmessielive.nl
Allerlei voorstellingen van fanatieke, maar vooral moedige mensen.
Anneke, jouw diepzinnigheid spreekt mij geweldig aan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)