Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met een hart vol poëzie leef je voor eeuwig

(voor Halina Poswiatowska (1935 - 1967))

Je bent geboren op 9 mei 1935 in Czestochowa, Polen, bij de rivier Warta. Deze stad is een bedevaartsoord, vanwege het Paulinerklooster op de Jasna Góra (Lichte Berg), waar zich in de barokke kloosterkerk de aanbeden, zwarte madonna bevindt. Als bedevaartsplaats is het te vergelijken met Lourdes en Fatima. Jouw zussen waren Margaret en Elizabeth en jouw broer was Zbigniew. Je zus Elizabeth overleed op haar derde jaar. Je studeerde aan het gymnasium 'Nauka i Praca' en daarna studeerde je aan de Eerste Tweede Hogeschool Juliusz Slowacki in Czestochowa.

Op 15 januari 1945 besloten jouw ouders om in de kelder te schuilen, gezien het oorlogsgeweld. Je verbleef drie dagen in een koude en vochtige ruimte. De dag daarna was Czestochowa bevrijd, maar jij werd ziek. Je leed aan Streptococcus bacteriën, arthritis en hartfouten, zoals mitrale klepafwijkingen. Door een ongeneeslijke hartfout verbleef je het grootste deel van jouw leven in ziekenhuizen en sanatoria. Daar ontmoette je jouw toekomstige echtgenoot Adolf Ryszard Poswiatowski (1930 - 1956), ook een hard werkende kunstschilder en leerling aan de Hogere School van Film in Lodz.

Op 30 april 1954 trouwde je met Adolf. Op jouw 21-ste overleed Adolf en werd je weduwe. In 1956 debuteerde je met jouw poëzie in de Gazeta Czestochowa. Jouw ontdekker was de dichter/literatuurcriticus Tadeusz Gierymski, die jouw werk uit medelijden publiceerde, omdat je zo ziek was. In 1957 verscheen jouw eerste dichtbundel 'De afgoderij', die lovende kritiek kreeg.

In 1958 kreeg je een gecompliceerde hartoperatie in Amerika, wat werd bekostigd door de Pools-Amerikaanse fondsen. Je studeerde aan het Smith College, een particulier vrouwencollege voor vrije kunsten in Northampton, opgericht door Sophia Smith, op 27 augustus 1796 in Hatfield geboren. Je studeerde ook in Northampton, omringd door de bergachtige Berkshires, en later nog aan de Stanford University School of Philosophy in Californië, nabij San Francisco.

Daarna keerde je naar Polen terug, omdat je naar jouw familie terug verlangde. Je ging in Krakau wonen en je studeerde filosofie aan de Jagiellonian University in Krakau, in 1364 door Kazimierz III de Grote opgericht. Je woonde in het Letterenhuis. In 1963 verscheen jouw dichtbundel 'Vandaag', in 1966 verscheen 'Ode voor de Handen' en in 1968 verscheen postuum 'Nog een herinnering'. Je bent o.a. beïnvloed door bijen, katten, de kleur rood, Ezra Pound, Laurence Ferlinghetti, Federico Garcia Lorca, Aristoteles en vele Sloveense dichters, zoals Kajetan Kovic, Sasa Vegri en Dane Zajc. Jouw mentor was Wislawa Szymborska, die in 1996 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg.

Kort voor jouw overlijden verscheen jouw autobiografische roman 'Verhalen voor een Vriend' bij Wydawnictwo Literackie, gebaseerd op jouw correspondentie met jouw vriend Jerzy Morawski. Op 3 oktober 1967 onderging je in Warschau opnieuw een hartoperatie. Op 11 oktober 1967 overleed je in Warschau door thromboembolische complicaties. Je werd 32 jaar en je bent begraven in de begraafplaats van Sts. Rocha in Czestochowa, nabij Adolf. Er werden vele onuitgegeven korte verhalen, kinderverhalen, drama's en brieven van jou gevonden, die in 1997 als 'Werken' zijn uitgegeven. Jouw voormalige huis aan de Jasnogórska Straat 23 in Czestochowa is sinds 9 mei 2007 het Halina Poswiatowska Museum.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)