Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Amerikaanse kerkgangers gruwelden van jouw naakten

(voor Frederick Carl Frieseke (1874 - 1939))

Je bent geboren op 7 april 1874 in Owosso, Michigan. Je was een impressionistische schilder, die vooral in Frankrijk woonde en werkte. Je was een invloedrijk lid van de kunstkolonie Giverny, met leden als Richard E. Miller, Louis Ritman, Robert Reid, Guy Rose, Karl Anderson, Lawton Parker en Karl Albert Buehr. Stuk voor stuk enorm begaafde kunstschilders.

Jouw Duitse grootouders emigreerden in 1858 naar Owosso. Jouw vader was Herman Carl en jouw moeder was Eva Graham. In 1871 werd jouw oudere zus Edith geboren. Toen je zes jaar was, overleed jouw moeder Eva. In 1881 verhuisde je naar Florida, waar je vier jaar verbleef en wat je heel indrukwekkend vond. Jouw vader produceerde bakstenen en dakpannen in Jacksonville. Je was meer in kunst, dan in sport geïnteresseerd. Jouw oma Valetta Gould Graham stimuleerde jouw artistieke bezigheden. In 1893 bezocht je de World Columbian Exposition in Chicago, waardoor je ook kunstenaar wilde worden.

In 1893 voltooide je de Owosso High School en ging je naar het Art Institute of Chicago, waar je de leerling van Frederick Warren Freer en John Vanderspoel was. John was in Haarlemmermeer geboren. In 1895 verhuisde je naar New York. In 1897 begon je aan de Art Students League te studeren. Je werkte als illustrator en je verkocht strips aan o.a. The New York Times en het humoristische tijdschrift 'Puck', opgericht door de cartoonist/caricaturist Joseph Keppler.

In 1898 ging je naar Frankrijk en studeerde je aan de Académie Julian. Jouw leraren waren Jean-Joseph Benjamin-Constant en Jean-Paul Laurens. In de Académie Carmen kreeg je een tijd les van James Whistler, die jou duidelijk heeft beïnvloed op jouw eerste, gerijpte schilderijen. In de zomer van 1898 bezocht je de kunstenaarskolonies in Laren en Katwijk. Vanaf 1899 exposeerde je aan de Salon van de Societe Nationale des Beaux-Arts. In de zomer van 1905 was je tenminste een maand in de kunstkolonie Giverny.

In oktober 1905 trouwde je met Sarah Anne O'Bryan, bekend als Sadie, die je in 1898 had ontmoet. Van 1906 tot 1919 waren jullie elke zomer in Giverny. 's Winters woonden jullie in een appartement annex atelier in Parijs. Op de Venetiaanse Biënnale in 1909 was je present met 17 schilderijen. In 1914 werd jullie dochter Frances geboren. In Giverny woonden jullie in het voormalige huis van de Amerikaanse schilder Theodore Robinson, die op 2 april 1896 door een astma-aanval is overleden. Hij werd 43 jaar. Jullie buurman was overigens Claude Monet, die nauw bevriend met Theodore was. Claude was echter niet nauw bevriend met jou en hij heeft jouw werk niet beïnvloed. Pierre-Auguste Renoir wellicht wel in de sensueel afgeronde figuren.

Je schilderde vaak jouw tuin en jouw vrouw. Je had ook een atelier nabij de Epte-rivier, waar je de meeste, vrouwelijke naakten in de open lucht had geschilderd. Je had een voorliefde voor zonovergoten onderwerpen. In 1920 verhuisden jullie naar een boerderij in Le Mesnil-sur-Blangy in Normandië, waar je vooral naakte vrouwen schilderde. In 1923 stichtte je samen met andere kunstenaars de Salon des Tuileries. Je reisde 's winters naar Nice en van 1930 tot 1932 was je in Zwitserland. Op 24 augustus 1939 overleed je door aneurysma in jouw huis in Le Mesnil-sur-Blangy. Je werd 65 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 november 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 1.059Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
3 november 2017
Prachtig zeg, zoals hij het licht laat dansen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)