Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je was diep gekwetst door de vader van Nita

(voor Nils von Dardel (1888 - 1943))

Je bent geboren als Nils Elias Kristofer von Dardel op 25 oktober 1888 in Bettna, Södermanland, Zweden. Je was een post-impressionistische schilder en de kleinzoon van de beroemde, Zweedse schilder Fritz Ludvig von Dardel (1817 - 1901). De vader van Fritz was de Zwitserse edelman Georges-Alexandre von Dardel en zijn moeder was de Zweedse, adellijke Hedvig Sofia Charlotta Amalia Lewenhaupt. Hij was adjudant van de koning Karel XV van Zweden. In 1861 werd hij lid van de Royal Swedish Academy of Arts.

Van 1908 tot 1920 studeerde je aan de Koninklijke Zweedse Academie van Beeldende Kunsten in Stockholm. Rond 1910 ging je naar Parijs en werd je vooral geïnspireerd door de fauvisten, de post-impressionisten en de Japanse houtsneden. Je maakte ook enkele stadsgezichten in de kubistische stijl. Verder verkende je het pointillisme, waarvan 'Begravning i Senlis' uit 1913 getuigt, wat je tijdens een verblijf het middeleeuwse stadje Senlis schilderde. Je was bevriend met de kunstverzamelaar Rolf de Maré (1888 - 1964), die de directeur van de Ballets Suédois was, wat tot 1925 in Parijs optrad.

Jij was biseksueel en je had een seksuele relatie met Rolf
de Maré, die openlijk homoseksueel was. Zijn moeder was de schilderes/beeldhouwster/componiste Ellen von Hallwyl, de dochter van de rijke gravin/kunstverzamelaar Wilhelmina von Hallwyl. Hij had ook een relatie met de danser/choreograaf Jean Börlin, die op zijn 37-ste door chronische geelzucht en uitputting overleed. Je was een onrustige nomade, die zich nooit echt ergens kon vestigen. Je was ook behoorlijk zelfdestructief.

In 1919 wilde je graag met Nita Wallenberg trouwen, maar haar vader, een diplomaat, keurde dat huwelijk botweg af. Door die pijnlijke afwijzing maakte je het schilderij 'Exekution'. In 1921 trouwde je met de schrijfster Thora Klinckowström en in 1922 werd jullie dochter Ingrid geboren. Je wilde graag dat zij ook een kunstenares werd. In 1934 zijn Thora en jij gescheiden. De zonen van Ingrid, Henry Unger en Nils Ekwall, waren ook actieve kunstenaars.

In de jaren dertig ontmoette je de Zweeds-Amerikaanse schrijfster en politiek activiste Edith (Edita) Dagmar Emelia Toll, geboren op 5 maart 1902 in Örebro. In 1925 huwde ze met de schrijver/journalist Ira Victor Morris. Tot aan jouw overlijden deelde Edith een groot deel van haar leven met jou. Je hebt haar meerdere keren geschilderd. In 1943 verscheen haar eerste roman 'My darling from the Lions' en in 1959 verscheen haar roman 'The flowers of Hiroshima' en samen met haar man Ira heeft ze voor de slachtoffers van de atoombom in Hiroshima een rusthuis opgericht. Ze overleed op 15 maart 1988 in Parijs en ze is in Nesles begraven. Na haar overlijden werd de Hiroshima Foundation opgericht, die vrede, dialoog, begrip en verzoening in conflictgebieden wil bevorderen.

Op 25 mei 1943 ben je in een hotel in New York City overleden. Je leed aan ernstig hartfalen. Je werd 54 jaar en je bent in de Ekerö-begraafplaats nabij Stockholm begraven. Jouw werk 'Den döende dandyn' uit 1918 kreeg een iconische rol binnen de Zweedse homobeweging in de jaren tachtig van de 20-ste eeuw. Ingrid overleed in 1962 en Thora in 1995.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 november 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)