Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een dichterlijk leven van een levendige dichteres

(voor Mina Loy (1882 - 1966))

Je bent geboren als Mina Gertrude Löwy op 27 december 1882 in Londen. Je was de dochter van een Hongaarse, Joodse vader en een Engelse, protestantse moeder. Jouw eerste hobby was kunst. In 1897 studeerde je voor twee jaar aan de St. John's Wood School in München. In Londen was je de leerling van Stephen Haweis, met wie je een liefdesrelatie kreeg en met wie je naar Parijs ging en in 1903 zijn jullie getrouwd. In mei 1904 werd jullie dochter Oda Janet Haweis geboren.

In 1905 was je een geregelde gast in de salon van Alice Babette Toklas en haar levenspartner Gertrude Stein, waar je o.a. Guillaume Apollinaire, Pablo Picasso, Henri Rousseau, Ernest Hemingway, Paul Bowles, Thornton Wilder, Sherwood Anderson, Henri Matisse en Georges Braque ontmoette. Je was dik bevriend met Gertrude Stein. Oda overleed op haar eerste verjaardag. In 1905 verhuisde je met Stephen naar Florence, waar jullie tien jaar verbleven.
In 1907 werd Joella geboren en in 1908 John Giles Stephen Musgrove Haweis.

Zowel Stephen als jij hadden diverse geliefden. Rond 1913 was het huwelijk volkomen mislukt. Je werd lid van de Italiaanse Futuristische Beweging, onder leiding van Filippo Marinetti. Jouw poëzie werd o.a. bewonderd door T.S. Eliot, Ezra Pound, William Carlos Williams, Basil Bunting, Gertrude Stein, Francis Picabia en Yvor Winters. Je scheidde van Stephan en jouw kinderen, terwijl je in 1916 met een verpleegkundige naar New York verhuisde, waar lid van de Provincetown Players werd, geleid door George Cram Cook en Susan Keating Glaspell. Je was een belangrijk figuur rond het magazine 'Others', wat in 1915 door de dichter/romancier/dramaturg Alfred Kreymborg is opgericht.

Daardoor leerde je o.a. Man Ray, Marcel Duchamp, Marianne Moore, Wallace Stevens, Djuna Barnes, Lola Ridge en Amy Lowell kennen. Je werd een christelijke wetenschapper en je ontmoette Arthur Cravan, op 22 mei 1887 geboren als Fabian Avenarius Lloyd in Lausanne. Hij was een bokser, dichter, dadaïst en surrealist. Hij was de tweede zoon van Otho Holland Lloyd en Helène Clara St. Clair. Zijn broer Otho was een schilder/fotograaf, die met de Spaanse kunstenares Olga Sacharoff getrouwd was. Otho had o.a. van Henri Matisse les gehad. De zus van de vader van Arthur en Otho was Constance Mary Lloyd (1859 - 1898), die op 29 mei 1884 met Oscar Wilde is getrouwd. Ze kregen twee kinderen; Cyril (1885 - 1915) en Vyvyan (1886 - 1967). Constance overleed op haar 39-ste in Genua door multiple sclerose, twee jaar voor de dood van Oscar. Ze is begraven in de Monumentale Begraafplaats van Staglieno.

Arthur Graven verdronk in november 1918 in de Stille Oceaan. Hij werd 31 jaar. Je had een liefdesrelatie met hem en je volgde hem naar Mexico, waar jullie in armoede leefden. In april 1919 kreeg je een dochter van hem. In Buenos Aires wachtte je tevergeefs op hem. In 1923 overleed jouw zoon John Giles, die veertien jaar werd. In 1953 verhuisde je naar Aspen, Colorado, waar jouw dochters Joella en Jemima al woonden. Op 25 september 1966 overleed je in Aspen door een longontsteking. Je werd 83 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 15 november 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 54Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
15 november 2017
Dat is inderdaad een heel mooie foto. Mystiek. Bijna een schilderij. In ieder geval kunst. Kan zo aan de muur.

Mooie beschouwing ook weer, beste Joanan. Je zet steeds weer mooie mensen hier in het zonlicht. Daarmee doe je recht aan de mensen die ze zijn/waren, en wij steken er steeds weer iets van op. Ik blijf het bijzonder vinden hoeveel mensen je op deze wijze onder onze aandacht brengt.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 november 2017
Wauh!, wat een mooie portretfoto van Mina, jeetjemina, wat knap gevonden van de redactieleden van deze schrijfsite! Iconografisch. Er spreekt veel schoonheid, lijden en ontferming uit. Voor mij is zij hét bewijs van dé Godin, die eeuwen langer werd aanbeden dan de mannelijke variant, die hoofdzakelijk scheuring, destructie, oorlogsellende bracht.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)