Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Genadeloos geëxecuteerd

(voor Edith Louisa Cavell (1865 - 1915))

Je bent geboren op 4 december 1865 in Swardeston, South-Norfolk. Je was de oudste dochter van de Anglicaanse dominee Frederick Cavell en jouw moeder Louisa Sophia Warming. Vanaf 1884 ging je naar een school in Kensington, Clevedon, nabij Bristol. Daarna studeerde je aan Laurel Court in Peterborough. In 1886 werd je twee jaar lang een gouvernante, totdat je een kleine erfenis kreeg, waarmee je naar Oostenrijk en Beieren reisde.

In 1890 werd je gouvernante bij een Brusselse familie. In 1895 ging je terug naar Engeland om jouw zieke vader te verzorgen. Dit spoorde je aan om verpleegkunde te gaan studeren en in 1898 behaalde je het diploma van verpleegster aan het Royal Londen Hospital. In 1907 ging je opnieuw naar Brussel, waar je een door dokter/hoogleraar Antoine Depage aangeboden baan aanvaardde. Je werd directrice van de net door Antoine opgerichte verpleegstersschool L'École Belge d'Infirmières Diplômées in zijn Berkendaelinstituut aan de Cultuurstraat in Elsene.

In die tijd was een werkende vrouw nog taboe, maar doordat de Belgische koningin Elisabeth Gabriele Valérie Marie haar arm brak en door een verpleegster van deze verpleegschool werd genezen, steeg deze school in aanzien en status. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd jouw ziekenhuis een Rode Kruis-hospitaal en verplichtte je jouw verpleegsters om alle gewonden te verzorgen, ongeacht hun afkomst. In september 1914 hielp je Engelse soldaten te verzorgen en te vluchten. Daarbij begon je voor de Britse, geheime dienst te werken. Je organiseerde ontsnappingsroutes voor Belgische, Britse en Franse soldaten over de Nederlandse grens. En je verzamelde militaire informatie door gewonde, Duitse soldaten uit te horen.

Voor jouw contacten met de geheime diensten reisde je vaak naar Gent, waar je in café 'De Stad Audenaarde' verbleef, op de hoek van de Kortrijkse Steenweg en de Baliestraat. In Brussel werd Philippe Baucq opgepakt met een lijst, waarop jouw naam stond, waardoor je op 5 augustus 1915 door de Duitsers werd gearresteerd. De Amerikaanse ambassadeur in Brussel Brand Whitlock probeerde jouw leven te redden, maar dat was tevergeefs. Net als de bekommeringen van de baron van der Lancken, die pleitte voor een lichte straf, omdat je ook Duitse soldaten had verzorgd.

Op 12 oktober 1915 werd je op de Nationale Schietbaan in Schaarbeek (Brussel) door de Duitsers vermoord. Je werd 49 jaar en je bent uiteindelijk in de kathedraal van Norwich begraven. Je laatste woorden waren: 'Ik moet ook geen haat of bitterheid voor wie dan ook voelen!'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 november 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)