Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De speedbootkapitein van het geniale Pink Floyd

(voor George Roger Waters)

Je bent geboren op 6 september 1943 in Great Bookham, nabij Leatherhead, Surrey. Na vijf maanden sneuvelde jouw vader als tweede luitenant tijdens de geallieerde Landing bij Anzio in Italië. Jouw vader Eric Fletcher Waters was oorspronkelijk een communistische en pacifistische leraar. Het vroege verlies van jouw vader had een grote impact op jou en veel van jouw songteksten zijn dan ook anti-militairistisch. Het gemis van jouw vader komt tot uitdrukking in het beroemde lied 'Another Brick in the Wall'.

In 1964 was je samen met Roger Keith (Syd) Barrett (1946 - 2006) de oprichter van de rockband Pink Floyd, die progressieve, psychedelische muziek produceerde. Syd en het latere bandlid David Jon Gilmour en jij kenden elkaar van een school in Cambridge. Syd was een drugsverslaafde, die na zeven jaar Pink Floyd verliet. De song 'Shine on You crazy Diamond' is over Syd geschreven. Syd overleed op 7 juli 2006 in Cambridge door pancreaskanker. Hij werd 60 jaar. Velen dachten dat Syd schizofreen of manisch-depressief was. Of dat hij aan het syndroom van Asperger leed. Hij gebruikte wel veel LSD, wat mogelijk geestesstoornissen heeft aangewakkerd. Zijn ware passie was schilderen.

Syd doet denken aan Peter Green van het vroege Fleetwood Mac, die schizofreen was, alcoholist, drugsverslaafde en kluizenaar. David Bowie, Brian Eno, Jimmy Page en The Sex Pistols zijn schatplichtig aan Syd. Volgens mij was Syd de enige echte inspiratiebron van Pink Floyd. Pink Floyd is een samenstelling van de obscure blueszangers Pink Anderson en Floyd Counsil.

Syd werd vervangen door de zanger/gitarist/songwriter David Gilmour (6 maart 1946, Cambridge), die zichzelf in 1967 bij Pink Floyd aansloot. David heeft o.a. Kate Bush ontdekt en geholpen. In 1967 verscheen de debuutsingle 'Arnold Layne' van Pink Floyd, over een travestiet, die vaak bh's en slipjes van de waslijnen stal. Op 5 augustus 1967 verscheen het debuutalbum 'The Piper at the Gates of Dawn', met 8 nummers van Syd. Het langste nummer was 'Interstellar Overdrive'. Het typische Pink Floyd gitaargeluid werd o.a. verkregen, omdat Syd met een Zippo-aansteker over de snaren van zijn Fender Esquire gitaar gleed, die op een echobox was aangesloten. In maart 1968 werd Syd officieel als lid van Pink Floyd doodverklaard.

Door het album 'A Saucerful of Secrets' werd jouw invloed volop duidelijk. In 1970 verscheen 'Atom Heart Mother' en in 1973 het veelgeprezen 'Dark Side of the Moon'. In 1975 verscheen 'Wish You Were Here'. In 1979 verscheen het best verkochte dubbelalbum aller tijden 'The Wall', een rockopera, die autobiografisch is en jouw geestelijke isolatie van de maatschappij uitbeeldt. Het vroege verlies van jouw vader, het vuile misbruik door de leraren, een overbeschermde moeder en het verlaten worden door jouw vrouw hebben dit album bepaald. Jij was bijna geheel de schepper van de muzikale climax 'The Wall', want 'Comfortably Numb' was door Gilmour geschreven, wat hij opportunistisch en onjuist het mooiste nummer vond. In 1983 verscheen jouw laatste album met Pink Floyd 'The Final Cut', wat is opgedragen aan jouw vader, waarna je de band verliet.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 november 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 49Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
2 december 2017
Syd schreef See Emily play, weergaloze tekst.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)