Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Twee parels

Voor wat betreft duur is ons leven, al worden wij 100 jaar, slechts een fractie van de tijd. Als de zon schijnt, is er schaduw. Is er schaduw dan schijnt de zon, net als bij volle maan en straatverlichting. Is er zee dan kabbelt deze of is woest. Zwalpt zij dan is zij beheerst. Is zij daarentegen des donders en furieus dan is het tegenovergestelde het geval. De schaduwzijde van de zee kent geen zon...!

Recent was ik in Dubrovnik; een weergaloos wonder van een stad, gesitueerd in Kroatië aan het azuurblauw van de Adriatische Zee. De Oude Stad bevindt zich binnen vier zware muren en vrijwel alle daken zijn met oranje pannen belegd. Een plaatje; zeker vanuit de lucht als je aan komt vliegen. De stad vliegend nadert om vervolgens op het ongeveer 20 kilometer van het centrum gelegen Vliegveld Dubrovnik te landen. Dubrovnik ligt aan de Dalmatische kust. Dit gebied in Kroatië, eveneens bekend door het hondenras afkomstig uit deze streek, naar aanleiding waarvan de in 1996 uitgebrachte film, met een prachtige hoofdrol voor de oogverblindende Glenn Close, THE HUNDRED AND ONE DALMATIANS, is geproduceerd en opgenomen. Het is een Amerikaanse film met een scenario gebaseerd op de roman van Dodie Smith; deze auteur, (v), kwam eind 19de eeuw, namelijk 3 mei 1896 ter wereld en 59 jaar later was THE HUNDRED AND ONE DALMATIONS geschreven. Het verhaal is in zowel 1961, 1996 als 2000 verfilmd en kreeg in mijn geboortejaar 1967 een vervolg met de titel THE STARLIGHT BARKING.

De daken, de haven en de Stradun. De muren, Ozujsko en The End; in (de Oude Stad van) Dubrovnik, weliswaar vanuit de lucht of vanaf de toren van de Blasius-kathedraal gezien, is het vrijwel zonder uitzondering 'oranje boven'; op uiteraard een paar renaissancistische torens na die hier weer fier bovenuit steken. Oranje pannen in overvloed in de Oude Stad van Dubrovnik. De jachthaven beslaat ongeveer een negende van Oud-Dubrovnik. Heeft bovendien verrassende horeca voor de 'sea-food'-liefhebber en alleen al om die reden in trek bij zowel de bootjes- als de niet-bootjesfanaten. Stradun, de verkeersvrije hoofdstraat van de Oude Stad, heeft over de hele lengte een overvloed en keur aan kerken, paleizen, winkels, fonteinen en cafés met terrasjes en terrassen.

De stadsmuren van legendarisch Dubrovnik zijn 22 meter hoog en tot wel 6 meter dik. De onafhankelijkheid van deze stadstaat werd hiermee jarenlang gewaarborgd; deze ommuring beschermde een van de best bewaard gebleven steden uit de Middeleeuwen. Ozujsko is een lager bier uit Kroatië, naast het andere grote biermerk Karlovacko. Het is een van de populairste bieren in dit boeiend Balkanland en bij de temperaturen, zeer aangenaam, zo tussen de 23 en 27 graden die ik hier tijdens mijn reis en verblijf mocht genieten, zeer dorstlessend...!

DUBROVNIK; (wordt ook wel) DE PAREL VAN HET ADRIATISCH GEBIED (genoemd). 'k Heb werkelijk waar geen enkel argument voor ontkenning...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 3 december 2017


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 2 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)