Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een gedreven botanicus, getrouwd met Flora

(voor Wilhelm Nikolaus Suksdorf (1850 - 1932))

Je bent geboren op 15 september 1850 in het dorp Bransau, nabij de stad Kiel in Schleswig-Holstein. Jouw vader was Detlev Suksdorf, een pachtboer, en jouw moeder was Louise Schröder Suksdorf. Jouw ouders kregen negen kinderen. Je was een botanicus, gespecialiseerd in de flora van de Pacific Northwest. Twee van jouw zussen overleden op jonge leeftijd. Op jouw achtste verhuisde je naar Davenport, Iowa, naast de Mississippi River. Deze stad is op 14 mei 1836 door Antoine Le Clair gesticht, lid van de US Army, zakenman en filantroop.

Je woonde tot 1874 in Davenport. Jouw vader beheerde een boerderij met een groot landgoed, waar jij en jouw familie tien jaar woonden. Jouw ouders spraken geen Engels en hun kinderen ook niet. Jullie spraken Duits. Je werkte op een zeer conservatieve manier op de boerderij van jouw ouders. Als kind had je vaak hoofdpijn en werd je door een dokter in Davenport behandeld. Je was ook dol op de bloemendiversiteit. Twee van jouw broers studeerden plantkunde aan de Iowa State University. In 1870 kocht je een kopie van 'Manual of Botany' van de meest belangrijkste, Amerikaanse botanicus van de 19de eeuw Asa Gray.

Je studeerde aan het Rivermont Collegiate en het Grinnell College in Iowa, in 1846 opgericht, met de filmacteur Gary Cooper als oud-leerling. Van 1874 tot 1876 studeerde je landbouwkunde aan de University of California. Je verliet de studie plotseling door jouw geldproblemen, verlegenheid en tanende gezondheid. Door een lezing van de botanist Albert Kellogh werd jouw passie voor botanica aangespoord. Je behaalde nooit een diploma. In 1876 verhuisde je naar White Salmon, waar twee oudere broers woonden. Zo'n anderhalve mijl vanaf White Salmon ligt de stad Bingen, die in 1892 door jouw broer P.J. Suksdorfwerd ontdekt, vernoemd naar Bingen am Rhein.

De rest van jouw leven woonde je vooral in Bingen en je bent nooit getrouwd. In 1878 kreeg je op de Harvard University contact met Asa Gray, die jou flink stimuleerde om met de plantkunde door te gaan. Zij vernoemde enkele planten naar jou. Je publiceerde 13 delen van 'The Flora of Washington'. Gray liet haar collega Charles Christopher Parry met jou samenwerken. Parry leerde jou betere methoden om planten te beschermen. In 1881 kreeg je bezoek van de botaniste Cyrus Guernsey Pringle, die jou attendeerde op de commerciële waarde van jouw handel en wandel, maar totaal uitgleed. Je publiceerde jouw eigen catalogus en je verkocht plantzaden aan particulieren en herbariums.

Door jouw nederige natuur heeft de oorspronkelijke bevolking van de Klickitat County jou volop geïnspireerd. Je kreeg feedback voor jouw plantkunde door op een boerderij te werken. Op 22 oktober 1885 overleden jouw ouders door de griep. In 1888 overleed jouw broer Gray. Je was zo overstuur, dat de weduwe van Gray jou naar een sanatorium stuurde. Je reisde naar Oregon, Californië, Montana en Washington. In 1892 overleed Watson. Je had veel conflicten met andere botanici over de International Code of Nomenclature for algae, fungi and plants. Na juli 1929 begon jouw gezondheid in te teren.

Op 3 oktober 1932 overleed je door een al of niet bewust treinongeluk. Je werd 82 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 december 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 29Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
18 december 2017
Een bewogen leven. Dank voor deze beschouwing. Het blijven bijzondere mensenlevens die je onder onze aandacht brengt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)