Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verzot op 'Hollands Hoop'

Het vorige seizoen van de tv-serie 'Hollands Hoop' was al uiterst realistisch-absurdistisch gespeeld, maar het tweede seizoen van acht afleveringen liegt er ook niet om. Dat het om een misdaadserie gaat, mag duidelijk zijn, gezien de brute aaneenschakeling van de meest verschrikkelijke gebeurtenissen. De karakters zijn stuk voor stuk op zichzelf staande kanjers in hun rollen. Dat komt mede door die verlaten sfeer van Noord-Groningen, dat desolate, waardoor de karakters groter uitpakken. Het verhaal is surrealistisch, maar het wordt zo goed gespeeld, dat je het als realistisch ervaart. Het is bedacht door Franky Ribbens en de hoofdrollen worden door Marcel Hensema en Kim van Kooten gespeeld.

Marcel Hensema is geboren op 16 april 1970 in het Noord-Groningse Winschoten. Later woonde hij in Sappemeer. In zijn tienerjaren ging hij naar de Vooropleiding Theater in Groningen-stad, wat hem geen windeieren heeft gelegd. Hij was een tijd zanger en hij was lid van het succesvolle duo Dr. Haring & Marmot. Hij studeerde aan de toneelschool van Antwerpen en hij studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht. Marcel speelde o.a. in de films 'Karakter', 'Simon' (de hoofdrol), 'Wild Romance' (de manager van Herman Brood, Koos van Dijk), 'De gelukkige huisvrouw' (psychiater Beau), 'Sonny Boy', 'De Heineken Ontvoering' en 'Knielen op een bed violen'. In 2007 won hij een Gouden Kalf voor 'beste acteur'. In 'Hollands Hoop' speelt hij de psychiater Fokke Augustinus. Bij DWDD zong hij op schone wijze een lied van Ede Staal.

Kim van Kooten is geboren op 26 januari 1974 in Purmerend. Ze is opgegroeid in Zuidoostbeemster, waar die overheerlijke Beemster-kaas vandaan komt. Haar ouders zijn de acteur/humorist/auteur Kees van Kooten en Barbara Kits (niet van echt te onderscheiden). Haar oudere broer is de acteur/cabaretier/zanger Kasper, die in 2015 met Lisa Mioch trouwde, de dochter van de filmkenner René Mioch. Ze kregen één dochter. Kim studeerde kort scenarioschrijven aan de Filmacademie. Ze is blijkbaar een natuurtalent en in 1995 debuteerde ze in de onrustige film 'Zusje' van Robert Jan Westdijk. In 1999 speelde ze in 'Jezus is een Palestijn', samen met haar toenmalige geliefde Hans Teeuwen, een baanbrekende cabaretier en ex-blower, die helaas al jaren niet meer aan de weg timmert. In 2000 speelde ze samen met Kasper in 'Mariken', waarvoor zij het scenario schreef. Ze schreef o.a. ook het scenario voor 'Alles is liefde' en 'Alles is familie'.

De lieftallige, beeldschone en hoogstintelligente Kim is getrouwd met de acteur Jacob Derwig, bekend van o.a. 'Penoza', 'Klem', 'Het Diner' en 'Publieke Werken'. Samen kregen ze een zoon en een dochter. De trotse opa Kees van Kooten en oma Barbara Kits hebben dus drie kleinkinderen. In 'Hollands Hoop' speelt o.a. ook de Vlaamse acteur Peter Van Den Begin mee, die de zwaargestoorde engerd Dimitri Dugour vorm geeft. Die heeft enkele mensen onthoofd en van die hoofden kleine hoofdjes gemaakt. Hij was een patiënt van Fokke, die hem van de nodige medicijnen voorzag. Inmiddels is hij het hulpje van de dorpsdominee en zegt hij genezen te zijn. Peter speelt deze rol formidabel geloofwaardig. Man, man, wat een waanzinnig acteertalent! Het is een uiterst griezelig karakter, maar tevens extreem hilarisch.

Verder is er o.a. de rol van de bikkelharde, strenge en bloeddorstige weduwe Liesbeth Kooistra, die ongekend goed door Hadewych Minis wordt gespeeld. Ze speelt haar woede zo goed, dat ik veilig op de hangbank toch hartstikke bang van haar word. Als ik ga slapen, kijk ik eerst onder mijn bed, of Liesbeth er niet ligt. In de film draait alles om de criminele, illegale wiethandel en hoe bijna iedereen in het dorp er mee te maken heeft en ervan profiteert. Hoewel, sommigen komen tragisch aan hun einde. Als liefhebber van vrouwelijk schoon verwacht ik nog wel enkele pikante scenes van de bloedmooie Kim in de rol van de vrouw van Fokke, maar ik ben bang dat het bij die blote douchescene blijft. Dat was trouwens al meer dan genoeg sensatie. Hopelijk komt er ook nog een derde seizoen, al lijkt me dat een hele klus voor de scenarioschrijver(s), omdat de één na de ander sneuvelt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 december 2017


Geplaatst in de categorie: film

4.5 met 4 stemmen 153Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
19 december 2017
Gelukkig zijn er vele activiteiten stukken interessanter dan televisiekijken. Dit neemt niet weg dat ik 'Verzot op Hollands Hoop' van J.R. volledig onderschrijf. K.walitatief U.itermate T.eleurstellend is op Hollands Hoop geenszins van toepassing. 'k Zou willen zeggen: integendeel...! Stuk voor stuk sterke karakters die hun rollen tot in de puntjes verstaan. Hollands Hoop: absoluut een topproductie...!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 december 2017
Lieve Ineke, je bent eerlijk gezegd de eerste, die mij fijne feestdagen toewenst, waarvoor vriendelijk dank! Bedankt voor je uitleg. Besef dat 'nader contact' dubbel zo zwaar en onmogelijk is, daar ik door persoonlijke handicaps/tekortkomingen/gebreken ook geen nadere contacten kan maken, laat staan onderhouden. Hoe lief ik ook ben. Tezeer beschadigd en te kwetsbaar. Maar wel heel mooi dat je via internet deze goede wensen aan mijn adres uit! Merci beaucoup en in return heb een uitzonderlijk zalige Kerst en Oud en Nieuw! Geniet maar volop, integere Ineke, en gun jezelf gewoonweg lekker net iets extra's! (-)
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
18 december 2017
Ik hou het allemaal niet meer bij, alle series. Deze heb ik gemist. Misschien maar goed, met die onthoofdingen, daar kan ik niet zo best tegen.

Nieuwsgierig keek ik net even de samenvatting van seizoen 1. Inderdaad behoorlijk surrealistisch en op momenten hilarisch. Ik schoot in de lach toen er iemand per ongeluk overhoop werd geschoten. Je verzint het niet. Maar ze verzonnen het wel. De afleveringen van seizoen 2 staan nog te zien op NPO gemist. Als ze even blijven staan, kijk ik misschien nog. Alleen dan wel overdag, niet voor het slapen gaan.

Maar het is gewoon niet bij te houden. Veel te veel aanbod op tv. En dat is dan nog alleen NPO. Met de commerciële zenders erbij, kom je echt nergens meer aan toe. Als je alles zien wilt. Maar gelukkig wil ik dat niet. Teveel prikkels.

Kieskeurig wilde ik wel de bruiloft van Gordon zien op donderdagavond. Trouwt ie weer niet.

K.walitatief U.itermate T.eleurstellend.
Naam:
inekebroeckx
Datum:
18 december 2017
Beste Joanan,
Ik vind je heel sympathiek, vriendelijk en intelligent en ik heb oog voor je grote kwaliteiten en begrip voor je situatie. Ik ben blij geweest met
je commentaar op mijn teksten
Jij kunt hier ook niets aan doen, maar ik kan geen
nader contact aangaan door handicaps in mijn persoon. Dit heeft echt met jouw persoonlijkheid
en goede bedoelingen niets te maken
Ik wens je fijne feestdagen

Ineke

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)