Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eerst totaal beschimpt, daarna volop bewierookt

(voor George Meredith (1828 - 1909))

Je bent geboren op 12 februari 1828 in de havenstad Portsmouth, waar Charles Dickens en Peter Sellers ook zijn geboren. Sellers speelde Inspector Clouseau in de Pink Panther-films. De Supertramp-zanger Roger Hodgson is er ook geboren. Jouw vader was een kleermaker, die uniformen voor de Britse marine maakte. Oorspronkelijk kwam jouw familie waarschijnlijk uit Wales. Toen je vijf jaar was, overleed jouw moeder. Op jouw 14-de werd je naar een hernhuttersschool in Neuwied, Duitsland, gestuurd, waar je twee jaar bleef.

Terug in Engeland ging je rechten studeren. Daarna werd je officieel procureur tot 1849, toen je met Mary Ellen Nicolls trouwde, waarna je journalist werd. Mary was een weduwe en ze was de dochter van de schrijver Thomas Love Peacock. Jij was 21 en Mary was 30. In 1851 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Poems' en je bleef altijd gedichten schrijven. In 1856 verscheen jouw prozadebuut 'The Shaving of Shagpat', een oosterse fabel. In jouw romans schreef je geregeld over de ondergeschikte rol van de Victoriaanse vrouw. Veel van jouw heldinnen rebelleren tegen het traditionele rolpatroon, dat hen wordt opgedrongen.

In 1858 verliet Mary jou voor de kunstschilder Henry Wallis, die in 1856 zijn beroemde schilderij 'The Death of Chatterton' maakte, waar jij model voor had gestaan. Je schreef ook veel over de relatie tussen een oudere vrouw en een jonge man, zoals in 'The Ordeal of Richard Feverel' uit 1859, waarin de hoofdpersoon Richard door de oudere Bella Mound wordt verleid, terwijl hij met de charmante Lucy Desborough getrouwd was. Dit veroorzaakte een groot schandaal in de Victoriaanse wereld. De verkoop en de uitleen van dit boek daalde dramatisch. Het duurde heel lang voordat het leespubliek jou had vergeven. De volgende boeken verkochten ook heel slecht.

In 1861 is Mary overleden. Je verwerkte jouw pijnlijke ervaringen in de sonnettenkrans 'Modern Love' uit 1862. In 1864 hertrouwde je met Marie Vulliamy. Je ging met haar in Box Hill en Surrey wonen, in een riant huis in de bossen, waar je een groot deel van jouw oeuvre schreef, met name romans. Je deed nog amper journalistiek werk. Omdat je niet van jouw romans kon leven, werd je adviseur van uitgeverij Chapman and Hall. Je beoordeelde manuscripten en je adviseerde om ze wel of niet uit te geven. Hierdoor werd je een belangrijke man in de Engelse, literaire wereld. Door jou heeft de jonge auteur Thomas Hardy zijn eerste manuscript 'The Poor Man and the Lady' vernietigd, omdat je het veel te cynisch en maatschappijkritisch vond.

Je was bevriend met Dante Gabriel Rossetti, Algernon Charles Swinburne, Robert Louis Stevenson, de schrijver George Gissing, die op zijn 46-ste door een longziekte overleed, en de Nederlandse schrijver Maarten Maartens, die vooral in het Engels schreef. In 1892 was je als voorzitter van de Society of Authors de opvolger van Alfred Tennyson.
In 1905 ontving je van koning Eduard VII de Order of Merit. Als schrijver werd je aanvankelijk verguisd, maar toen je op 18 mei 1909 in jouw huis in Box Hill overleed, was je inmiddels een alom bekend en gerespecteerd mens. Je werd 81 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 december 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 62Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
24 december 2017
Met dank voor je nuanceringen op mijn reactie, welke natuurlijk volkomen terecht en correct zijn. Gezegende en vredige kerstdagen gewenst.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 december 2017
Je vergeet het een en ander. Vincent van Gogh werd bij leven en welzijn volkomen erkend door zijn broer Theo van Gogh. Paul Gauguin loofde het werk van Vincent eveneens. In de Parijse kunstkringen werd hij als een hele grote beschouwd, ondanks dat hij commercieel niet aansloeg. Arthur Rimbaud werd tijdens zijn leven al door Paul Verlaine op waarde geschat en opgehemeld. Door Paul werd Arthur een beroemde dichter in de literaire kringen. Arthur was al een grootheid in zijn thuisland voordat hij overleed. Nadat hij overleed verdubbelde dat meerdere keren. Vele schrijvende tijdgenoten van Rimbaud hebben reeds tijdens zijn leven aan zijn welverdiende legende meegewerkt. Dus niet nadien.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 december 2017
Vaak is het andersom. Eerst hosanna, daarna kruisig hem (haar). Of dat je eerst dood moet zijn om de verdiende erkenning te krijgen (Rimbaud, van Gogh). Fijn een keer te lezen dat het ook anders kan. Een inspiratie om moedig door te gaan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)