Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Finalewinstwaardig met die lach

Bron: Wikipedia -Croatian War of Independence


Hoewel ik in zekere zin aan het kortste eind trok, bleek ik in de finale toch het langste deel van het touw in handen te hebben. Hetzelfde gold in de eerste helft van de jaren '90 van de vorige eeuw voor de winnaar van de Homeland War die vanaf 1991 in voormalig Yugoslavia woedde; Kroatië, ondanks het feit dat destijds veel etnische Serven die zich in Kroatië hadden gevestigd, faliekant tegen waren. Daarentegen behield Kroatië zijn onafhankelijkheid en grenzen en werd om die reden als winnaar van de Homeland War uitgeroepen. Een oorlog die, net als elke oorlog levens, veelal onschuldige burgers, kost.

Afgelopen nazomer was ik als reiziger en toerist naast serieus-belangstellende hobbyschrijver in Dubrovnik. Een weergaloos-mooie stad aan de boorden van de Adriatische Zee. Ook Dubrovnik, 'Dubrovnik Bombing', is destijds, 6 december 1991, zwaar getroffen. Inmiddels 26 jaar verder in de tijd, is deze Parel van een Stad hersteld en glanzend...! Gelukkig is de mensheid, het gros van deze in elk geval, zich bewust van het feit dat wij 'slechts' één wereld hebben die tegelijkertijd noch vervangbaar, noch inwisselbaar is. Nu dat deel van de mensheid nog dat denkt: 'wie dan leeft, dan zorgt'. Moet er wel iets te zorgen zijn natuurlijk. Dubrovnik, uit eigen ervaring, is het best te bezichtigen, een werkelijk waar sprookjesachtig en betoverend plaatje, tijdens een wandeling over de stadsmuren. Het is niet voor niets dat Dubrovniks Oude Stad een populaire en internationale filmlocatie is: vijf gerenommeerde speelfilms zijn (voor een belangrijk deel) in deze prachtige stad opgenomen, te weten:

- Knightfall
- Borgia
- Game of Thrones
- Star Wars

en

- Robin Hood

KNIGHTFALL vertelt over de vervolging, val en verbranding op de brandstapel van de Tempeliers, een katholieke militaire orde, terwijl BORGIA het verhaal van de machtsstrijd tussen kardinalen, met als inzet de opvolging van de stervende paus Innocent VIII vertelt. In GAME of THRONES strijden op het mythisch continent Westeros enkele adellijke families om de macht in het rijk. In STAR WARS wil de kwaadaardige Darth Vader het alleenrecht in het sterrenstelsel, terwijl ROBIN HOOD, één van de bekendste volksverhalen ter wereld, het verhaal vertelt van een vogelvrije man die stal van de rijken en aan de armen gaf...

Aan het einde van deze reis- en filmbeschouwing wil ik nog enige woorden wijden aan de artiest en zanger John de Bever die met zijn -Jij Krijgt - DIE LACH - Niet Van Mijn Gezicht deze beschouwing van een titel heeft voorzien. John de Bever kende op sportief gebied succes als zaalvoetballer. In 1997 werd hij gekroond tot beste zaalvoetballer van de wereld. Dan heb je balgevoel en kan jij deze goed raken. Gaandeweg ben ik dus beland aan het eind van deze beschouwing, die via de Homeland War, Croatian War of Independence, betoverende plaatjes tijdens een wandeling over Dubrovniks stadsmuren en vijf, hier ter plaatse opgenomen beroemde speelfilms, want wat een exquise en fotogenieke filmlocatie en 'Die lach'-hit van John de Bever bij de Oranjeleeuwinnen terechtgekomen, die dankzij hun superieure prestatie, na een sensationele finalewedstrijd tegen Denemarken die in een 4 - 2 winst werd omgezet, finalewinstwaardig door John met zijn LACH werden toegezongen...!

Dubrovnik, september/oktober 2017

Schrijver: Annejan Kuperus, 24 december 2017


Geplaatst in de categorie: reizen

4.5 met 2 stemmen 69Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)