Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bob McDill - Coyotes

Je bent geboren als Robert Lee McDill op 4 april 1944 in Walden, nabij Beaumont, in Texas. Je zong met jouw broertje gospelmuziek, terwijl jouw moeder piano speelde. Van jongs af aan schreef je al songs. Op jouw 14-de kreeg je jouw eerste gitaar en als tiener trad je op in bandjes en muziekgroepen. Je leerde ook viool spelen. Van 1962 tot 1966 studeerde je aan de Lamar University in Beaumont, net als de componisten Leroy Osmon en Charles Albert Wiley. In die tijd speelde je in de folkgroep Newcomers en leerde je de songwriter/platenproducent Allen Reynolds kennen, die o.a. belangrijk was voor Emmylou Harris, Don Williams en Garth Brooks. Daarna diende je bij de marine en correspondeerde je met Allen over het schrijven van muziek en je stuurde songs naar hem.

In 1967 maakte je dankzij Allen jouw platendebuut als songwriter met jouw lied 'The happy man', gezongen door Perry Como. In 1968 verscheen jouw lied 'Black sheep', door Sam the Sham & the Pharaohs gezongen. Na jouw tijd bij de marine ging je vanuit Beaumont naar Memphis. In de eerste twee jaar werd jouw werk niet uitgebracht en raakte jouw spaargeld meer en meer op. Op een bepaald moment werkte je voor een klein uitgeverskantoor, dat door de zanger/songwriter/muziekproducent Jack Clement (1931 - 2013) werd opgekocht. Hij schreef en produceerde o.a. voor Johnny Cash, Elvis Presley, Louis Armstrong, U2, Roy Orbison en Eric Clapton.

Toen Jack zijn kantoor naar Nashville verhuisde, reisde jij hem achterna. Je verdiende 25 dollar per week en je wist daarmee rond te komen door het gratis onderkomen, wat Jack voor jou geregeld had. In die tijd geloofde je dat Nashville het Mekka van de rock- en popmuziek zou worden. In Nashville kwam je in contact met de countryzanger Don Williams en de countryproducent Garth Fundis. Zij hebben jou beïnvloed. Verder veranderde jouw denkwereld rigoreus na het beluisteren van het lied 'Good year for the roses' van Jerry Chesnut. Jij luisterde naar de versie van George Jones en daardoor nam je de overstap van popmuziek naar countrymuziek. Pas toen begreep je de ziel van countrymuziek.

Jouw eerste countrysingle was 'Catfish John', wat je samen met Reynolds had geschreven. Het werd meteen jouw eerste countryhit. Clement verhoogde jouw loon tot 100 dollar per week, waardoor je full-time met muziek bezig kon zijn. Je scoorde vele hits, met 30 nummer 1-hits in Billboards Hot Country Singles, zoals 'Why don't you spend the night', 'If Hollywood don't need you', 'West Texas woman' en 'Another place, another time'. In 1986 weidde Don Williams een album aan jouw werk, '(Don Williams) Sings Bob McDill'. In 1990 verscheen het door jouw geschreven 'Lord have mercy on a country boy', wat door Williams is uitgevoerd. Don overleed op 8 september 2017 in Mobile, Alabama. Hij werd 78 jaar. In 1985 werd je opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame.

Jij hebt 'Coyotes' geschreven en Don Edwards heeft het op magnifieke wijze uitgevoerd. Het verscheen op zijn album 'Goin' Back to Texas' en in 2005 stond het op de soundtrack van de documentaire-film 'Grizzly Man', over het leven van Timothy Treadwell, die 13 zomers tussen grizzly-beren leefde. Een bruine beer werden hem en zijn vriendin Amie Huguenard fataal. Ze werden opgegeten. Hij werd 46 jaar en zij werd 28 jaar.

In het lied 'Coyotes' worden o.a. de Cherokee-leider Stand Watie, de Chiricahua Apache-leider Geronimo en de bende-leider Sam Bass (1851 - 1878) genoemd. Sam haatte school en hij hield van paarden, jagen en kaarten. Hij was een tijd een succesvolle jockey. Hij vormde een bende en in 1877 hebben ze een trein beroofd, waarna ze uit elkaar gingen. Drie bendeleden werden later doodgeschoten. Sam ging naar Texas, waar hij een nieuwe bende vormde en weer een trein beroofde. De bende werd door sheriffs, marshals en rangers achtervolgd. Ranger George Herold schoot Sam in zijn rug, waardoor hij de volgende dag overleed. Hij werd 27 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 januari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 1.156Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)