Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ruig geleefd, de schrijver van 'Pancho and Lefty'

(voor Townes Van Zandt (1944 - 1997))

Je bent geboren als John Townes Van Zandt op 7 maart 1944 in Forth Worth, in 1849 gesticht als een legerpost om de kolonisten tegen de aanvallen van de Indianen te beschermen. Het werd welvarend door veemarkten en daarna door gokpaleizen, saloons en dansgelegenheden. De Dallas-acteur Larry Hagman is er ook geboren. Je groeide op in een rijke familie. Je was een nazaat van de politieke leider Isaac Van Zandt, die op zijn 34-ste door de gele koorts overleed.

Je schreef poëtische, vaak heroïsche, droevige songs. Je was ook een afstammeling van majoor Khleber Miller Van Zandt, één van de ontdekkers van Forth Worth. Jouw ouders waren Harris Williams Van Zandt (1913 - 1966) en Dorothy Townes (1919 - 1983). Jouw vader was een maatschappelijke advocaat, waardoor jullie als gezin vaak verhuisden. In 1952 verhuisden jullie naar Midland om na een half jaar naar Billings in Montana te verhuizen. Tijdens Kerst 1956 kreeg je van jouw vader een gitaar, waarmee je oefende, terwijl je door de natuur wandelde. Op 28 oktober 1956 keek je naar een optreden van Elvis Presley in The Ed Sullivan Show, wat het begin van jouw carrière als gitaarspeler was.

In 1958 verhuisde je naar Boulder in Colorado, waar je later in jouw songs naar refereerde, zoals in 'Colorado Girl' en 'My Proud Mountains'. Je studeerde aan de Shattuck School in Faribault en jouw familie wilde dat je een advocaat of een senator werd. In 1962 ging je naar de University of Colorado in Boulder, maar in jouw tweede leerjaar hebben jouw ouders jou naar Houston gehaald, omdat ze zich ernstig zorgen maakten over jouw excessieve alcoholgebruik, divers drugsgebruik en depressieve tijden. Ze stuurden jou naar de University of Texas Medical Branch in Galveston, waar ze de diagnose manische depressie bij jouw vaststelden.

Je kreeg drie maanden een insuline shock therapie, wat vooral voor de behandeling van schizofrenie werd gebruikt, en wat veel van jouw lange-termijn-geheugen heeft gewist. Jouw moeder had veel spijt van het feit, dat ze die therapie-methode had toegestaan. In 1965 begon je in de Jester Lounge in Houston op te treden. Voor 10 dollar per nacht. Je zong o.a. covers van Lightnin' Hopkins, Bob Dylan en Hank Williams. Je schreef de megahit 'Pancho and Lefty', die door Emmylou Harris op formidabele wijze werd gecovered. Je verbleef in goedkope bars, motels en hutten. En in een simpele keet zonder electriciteit en een telefoon.

Op 26 augustus 1965 trouwde je met Fran Petters. In 1967 stopte je met school om een volwaardige singer-songwriter te zijn. Op 11 april 1969 werd jullie zoon John geboren. Op 16 januari 1970 zijn Fran en jij gescheiden. In 1975 speelde je mee in de documentaire 'Heartworn Highways' van James Szalapski, terwijl je op klaarlichte dag whisky dronk en met wapens schoot. In 1978 ben je met Cindy Morgan hertrouwd. Op 10 februari 1983 zijn Cindy en jij gescheiden. Op 14 maart 1983 hertrouwde je met Jeanene Munsell, met wie je twee kinderen kreeg; William Vincent en Katie Belle. Op 2 mei 1994 zijn Jeanene en jij gescheiden, maar Jeanene bleef wel nauw betrokken met jou.

Je was verslaafd aan alcohol, heroïne en cocaïne. Je gebruikte ook het anti-depressiemiddel Zoloft, Lithium, marihuana en Paracetamol. Tegen de tijd van jouw overlijden had je een relatie met Claudia Winterer uit Darmstadt, met wie je wilde trouwen, maar dat kwam er niet van. Op 1 januari 1997 ben je in Smyrna, Tennessee, door hartfalen overleden. Je werd 52 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 januari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 1.271Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bjarne
Datum:
6 februari 2018
De zanger Steve Earle heeft een dubbelalbum opgenomen met zijn vertolkingen van bekende Townes van Zandt nummers. Ook heeft hij zijn zoon naar Townes genoemd. Townes van Zandt was op zijn beurt weer een groot bewonderaar van de blueszanger Lightning Hopkins. Ook mooi is de Lucinda Williams versie van een van de songs van deze singer songwriter.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)