Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De voorlezer van prinses Augusta van Saxe-Weimar-Eisenach

(voor Jules Laforgue (1860 - 1887))

Je bent geboren op 16 augustus 1860 in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. Jouw ouders waren Charles-Benoît Laforgue, een leraar en een bankbediende, en Pauline Lacollay. Je was de tweede van elf kinderen. Jouw oudere broer Émile was een beeldhouwer. In 1516 werd het gebied van het huidige Montevideo door de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Diaz de Solis bezocht. Hij ontmoette daar de Indianenstam Charrúa, die daar al 7000 voor Christus verbleven en zij hebben Juan Diaz vermoord. Op jouw zesde werd je samen met jouw broer, onder begeleiding van jouw moeder, naar Tarbes gebracht, waar jouw vader vandaan kwam. In 1867 ging jouw moeder naar Montevideo terug.

Je woonde bij jouw oom en tante in Tarbes, waar je van 1868 tot 1875 naar het lyceum ging. Jouw klasgenoot Henri Bergson werd een gevierde filosoof, die in 1927 de Nobelprijs voor Literatuur ontving. Je volgde enkele cursussen van de criticus/historicus Hippolyte Adolphe Taine, een belangrijke naturalist. In 1875 verhuisde jouw familie van Montevideo naar Tarbes. Eind 1876 ging je naar Parijs om daar filosofie te studeren. In 1877 overleed jouw moeder door een moeilijke bevalling en een longontsteking.

In 1879 verschenen jouw eerste gedichten in het literaire tijdschrift 'L'Enfer', wat in Toulouse verscheen en waarmee je de aandacht van de moderne dichters trok. Verder publiceerde je gedichten in het literaire blad 'La Guêpe', eveneens in Toulouse verschenen. In Parijs werd je lid van de literaire schrijverskring 'Hydropathes', op 11 oktober 1878 door Emile Goudeau opgericht. Daar ontmoette je de symbolisten. In 1880 verschenen jouw eerste gedichten in 'La Vie Moderne' van de schrijver Paul Bourget, die sterk door Honoré de Balzac is beïnvloed. Je was secretaris van Charles Éphrussi, een verzamelaar van impressionistische kunst. Toen jouw vader overleed, heb je daarna zijn begrafenis niet bijgewoond.

Van november 1881 tot 1886 woonde je in Berlijn. Je werkte als een Franse voorlezer voor Prinses Augusta van Saxe-Weimar-Eisenach (1811 - 1890), de eerste, Duitse keizerin/gemalin van de Duitse keizer Wilhelm I (1797 - 1888). In 1885 schreef jij jouw meesterwerk 'L'Imitation de Notre-Dame la Lune', een gedichtenbundel, opgedragen aan de symbolistische, Joodse dichter Gustave Kahn. Kahn wist het poëtische werk van o.a. Arthur Rimbaud nieuw leven in te blazen, met name zijn weergaloze 'Les Illuminations'. Je was een groot liefhebber van de neo-impressionistische schilder George Seurat.

In 1886 ging je naar Frankrijk terug en trouwde je met de Engelse Leah Lee. In datzelfde jaar verscheen jouw poëzie naast de poëzie van Arthur Rimbaud in 'La Vogue'. Je publiceerde o.a. het gedicht 'L'Hiver Aui Vient' (de komende winter). Je was beïnvloed door de homoseksuele dichter Walt Whitman, wiens werk 'Leaves of Grass' je in het Frans vertaalde. Je was een filosofische pessimist en een grote aanhanger van Arthur Schopenhauer en Karl Robert Eduard Von Hartmann. Jouw poëzie heeft o.a. de poëzie van Ezra Pound en Thomas Stearns Eliot beïnvloed. Je las o.a. het werk van Heinrich Heine en je werd getergd door zwaarmoedigheid en verveling. Je overleed op 20 augustus 1887 in Parijs door tuberculose. Je werd 27 jaar en je bent in de Cimetière parisien de Bagneux begraven. Leah overleed een jaar later, eveneens door tuberculose.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 februari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 45Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)