Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Via Wystan Auden kwam je uit de kast

(voor Robert Medley (1905 - 1994))

Je bent geboren als Charles Robert Owen Medley op 19 december 1905 in Londen. Jouw vader was Charles Medley, een zeer succesvolle auteursrechtenadvocaat, die met vele actuele schrijvers bevriend was. Jouw moeder had kunst gestudeerd en ze kon goed tekenen. Jouw creativiteit heb je deels van haar. Van 1919 tot 1923 studeerde je aan de Gresham's School in Holt, Norfolk, in 1955 opgericht door Sir John Gresham, een koopman/hoveling, die o.a. voor koning Hendrik VIII en kardinaal Thomas Wolsey werkte.

Op de Gresham's School was je bevriend met de homoseksuele dichter Wystan Hugh Auden. Jij geloofde dat je hetero-seksueel was, waardoor je Auden's erotische bedoelingen niet begreep. In een weekend met Wystan ontdekte je jouw ware, seksuele aard. Op jouw 19-de werd je door een andere jongeman verleid, hoewel je nog steeds dacht, dat je hetero was.

Daarna ging je een korte tijd naar de Byam Shaw School of Art in Londen, in 1910 opgericht door de schilder/illustrator/ontwerper Byam Shaw en de landschapsschilder Rex Vicat Cole. In 1924 studeerde je kunst aan de Royal Academy Schools op Piccadilly, Londen, in 1768 opgericht door koning George III, met leerlingen als J.M.W. Turner, William Blake en John Constable. Je ging al snel aan de Slade School of Fine Art studeren. In 1926 ontmoette je in Parijs de danser/choreograaf/theaterregisseur Rupert Doone (Ernest Reginald Wollfield), met wie je een intense liefdesrelatie kreeg. In 1928 voltooide je jouw kunstopleiding in Parijs.

Ernest en jij woonden samen in Northampton, totdat Ernest op 4 maart 1966 overleed. Hij leed aan multiple sclerose. De schilder Sir Cedris Morris heeft Ernest nog in 1923 geportretteerd. Ik moet als vanzelf aan 'The importance of being Ernest' van Oscar Wilde denken. Jij werkte in diverse, avant-gardistische stijlen en je werkte samen met de schilder/ontwerper Duncan Grant en de schilderes/interieurontwerpster Vanessa Bell, de zus van Virginia Woolf. In 1931 had je jouw eerste solo-expositie in de Cooling Galleries. Dat jaar begon je ook als leraar aan de Chelsea Art School.

In 1932 exposeerde je in de London Artists' Association, maar je ontwierp vooral theaterwerkstukken. Samen met Rupert Doone stichtte je in 1932 The Group Theatre, een experimenteel theatergezelschap, dat de toneelstukken van met name de homoseksuele schrijvers W.H. Auden, Christopher Isherwood en Sir Stephen Spender uitvoerde. De Engelse, geheime inlichtingendienst MI5 beschouwde jou als een communistische spion. Je werd toch als camouflage-officier naar Caïro gestuurd, waar je tot het einde van de Tweede Wereldoorlog verbleef. Na de oorlog gaf je weer les aan de Chelsea Art School.

Van 1958 tot 1966 was je fulltime hoofdleraar van de afdeling Theaterontwerp. Jouw figuratieve schilderijen worden het meeste gewaardeerd. In 1963 werd er een grote expositie van jouw werk in de Whitechapel Art Gallery gehouden, ontworpen door de architect Charles Harrison Townsend. Je was ook een belangrijke aanhanger van de opkomende homokunstenaars, zoals Mario Dubsky, die op zijn 46-ste door aids overleed, en Derek Jarman, die op zijn 52-ste door aids overleed. Op 20 oktober 1994 ben je in Londen overleden. Je werd 88 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 februari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 5 stemmen 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)