Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Één van de grootste, Europese dichters

(voor Guerra Junqueiro (1850 - 1923))

Je bent geboren als Alílio Manuel Guerra Junqueiro op 17 september 1850 in Call, Freixo de Espada à Cinta (Zwaard aan de gordel van een as). Deze stadsnaam verwijst naar de essenboom. De stad werd door de edelman Feijão gesticht, die in 977 overleed, een neef van São Rosendo, wiens wapenkunde zowel een es als een zwaard met riem omvatte, waaraan de gemeenschap zijn naam ontleende.
Jouw vader José António Junqueiro Júnior was een handelaar in levering en een rijke boer. Jouw moeder was Ana Maria Guerra en zij overleed, toen jij drie jaar was.

Jij was een Portugese topambtenaar, lid van het Portugese Huis van Afgevaardigden, journalist, auteur en dichter. Je studeerde in Bragança en op jouw zestiende ging je aan de Universiteit van Coimbra theologie studeren. Je realiseerde jezelf al gauw dat je geen religieuze roeping had. Op jouw 18-de ging je rechten studeren, we;ke studie je in 1873 voltooide. Je was secretaris-generaal van de burgerlijke gouverneur van de districten Angra do Heroísmo en Viana do Castelo.

Je begon jouw literaire carrière in het literaire tijdschrift 'A Folha' in Coimbra, dat door de dichter/magistraat João Penha de Oliveira Fortuna werd geregisseerd. João overleed arm en geheel vergeten. Jij was ook redacteur van 'A Folha'. Je was bevriend met vele schrijvers van de Generatie van 70.

In 1874 verscheen jouw dichtbundel 'De Dood van D. João', die zeer succesvol was. In 1875 schreef je over de moord op Liahona Palma de Brito. Je publiceerde o.a. in 'Atlantida', 'Branco e Negro', 'Light and Life', 'The Woman' en 'The Pantheon'.
In 1879 verscheen 'The Musa in Vacations', waarin een groot deel van jouw gedichten is verzameld. In datzelfde jaar verscheen jouw meesterlijke gedicht 'The Blackbird'.
Begin 1880 ging je met jouw vrouw Filomena Augusta da Silva Neves samenwonen. Eind november 1880 werd jullie dochter Maria Isabel Guerra Junqueiro geboren. In 1881 werd jullie tweede dochter Júlia Guerra Junqueiro geboren.

Je vertaalde o.a. enkele korte verhalen van Hans Christian Andersen. Door jouw verblijf op de Azoren kreeg je spijsverteringsklachten, waarvoor je in Parijs bent behandeld.
In 1885 publiceerde je 'De oudheid van de eeuwige vader', een werk dat veel kritiek van de kerkelijke machthebbers kreeg, met name van de priester José Joaquim de Sena Freitas (1840 - 1913), die overigens bevriend was met de romantische schrijver António Feliciano de Castilho.

Op 7 juli 1923 ben je in Lissabon overleden. Je werd 72 jaar.

In 1940 werd jouw landgoed in Porto het Guerra Junqueiro-museum, wat één van jouw dochters heeft geregeld.
Je was één van Europa's grootste dichters. Jouw werk heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de Portugese Eerste Republiek, die op 5 oktober 1910 is gevestigd.
In de tuin van het Casa-Museu Guerra Junqueiro staat een bronzen beeld van jou, dat in 1970 door Leopoldo de Almeida is gemaakt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 maart 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 903Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)