Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Photo-Voltaïsche fenomenen

Sinds enige weken, net uit de winter, hebben wij PV-panelen op ons gezamenlijk dak gemonteerd gekregen. Deze zonnepanelen of Photo-Voltaic- of Licht-Elektriciteit-panelen zetten licht van de zon in elektriciteit om. In mijn vorige woning, een paar honderd kilometer noordelijker, draaiden windmolens volop om mijn appartement van energie te voorzien. Het is toch fenomenaal dat zowel zon als wind, (vrijwel) nooit afwezig, onze stopcontacten met energie kunnen vullen, waardoor wij alles dat op stroom draait en/of werkt, in principe eindeloos kunnen gebruiken, zonder restrictie als het althans de voorraad betreft? Als de zon er ooit mee uitscheidt, hebben wij even daarvoor al het loodje gelegd, ofwel het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Hiervan is geen sprake en zal ook nooit sprake zijn. Stralingsenergie van de zon zal ten allen tijde kunnen worden omgezet in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit een grote hoeveelheid zonnecellen die in staat zijn zonlicht om te vormen in een miniem, in elk geval heel klein spanningsverschil.

Dit wordt wel het Photo-Voltaïsch effect genoemd.

Om die reden wordt zonne-energie ook wel als PV aangeduid. Daar er beslist veel zonnecellen in een paneel zitten, kan met zo'n zonnepaneel een schier oneindig bruikbaar vermogen worden opgewekt en aangewend. Zonnepanelen zijn dus een soortement van frames met een groot aantal zonnecellen. Tegenwoordig zijn er zelfs op dakpannen aangelegde paneeltjes; één paneeltje per dakpan en vanaf de grond voor het oog onzichtbaar, dus totaal geïntegreerd en één met de betreffende pan. Bestaande daken kunnen dus zonder dat het opvalt, maar goed voor ons milieu, zonder problemen en dus onzichtbaar van dakpanzonnepanelen worden voorzien.

Energie-opwekkende dakpannen; briljant plan, zo'n geniale pan.

Naast het feit dan zonne-energie duurzaam is, bespaart het eveneens, niet onbelangrijk toch?, kosten. Kostenbesparende en duurzame zonnepanelen, waarom dus niet overstappen van grijs naar groen...? In mijn omgeving zie ik dat ze zowel opvallend als onopvallend worden gelegd, maar altijd zodanig dat ze optimaal van de zon kunnen profiteren...! Hoe je het ook wendt of keert, zowel zon als wind zullen er gewoon altijd zijn, al wordt, zeer zeldzaam de zon weleens verduisterd, een uniek natuurverschijnsel en is het eigenlijk net zo zeldzaam, sporadisch windstil. Zeker aan de kust en op het water. Zonnepanelen, grote- of dakpanformaat, laten op een subtiele dus fijne en nauwkeurige wijze zien dat je energie en daarmee energiekosten bespaart en daarnaast het milieu, misschien bescheiden, maar wél helpt...!

Gratis energie via het dak, hoe mooi is ('t) dat(k...)?

Schrijver: Annejan Kuperus, 26 maart 2018


Geplaatst in de categorie: wereld

2.5 met 2 stemmen 86



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)