Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een zingende vredesengel

(voor Snatam Kaur)

Je bent geboren als Snatam Kaur Khaisa in 1972 in Trinidad, Colorado, Amerika, opgericht in 1862, nadat er steenkool werd ontdekt, waardoor er veel immigranten arriveerden om van de inkomstenbron mee te profiteren. Jouw achternaam Kaur betekent 'prinses' en wordt door alle vrouwelijke Sikhs gedeeld. Naast zangeres ben je songwriter en schrijfster. Je bent een aanhangster van het panentheïsme, bedacht door de Duitse filosoof Karl Christian Friedrich Krause (1781 - 1832), die op zijn 51-ste overleed en met Sophie Amalia Concordia Fuchs getrouwd was. Hij was o.a. lid van de Vrijmetselarij. In Göttingen doceerde hij de filosoof Arthur Schopenhauer. Panentheïsme betekent 'alles-in-God', ook ver in tijd en ruimte. God is de universele geest, die overal aanwezig is en alles ziet en die tevens alle gemaakte dingen overstijgt.

Toen je twee jaar was, verhuisde je naar Californië. Je woonde in Long Beach, een stad aan de Pacifische kust, waar 10.000 jaar geleden al inheemse volkeren woonden. In de 16-de eeuw was het Tongva-volk daar prominent aanwezig, afstammelingen van de Inca's. Je zingt New Age achtige, Indiase, devotionele muziek. En je reist de hele wereld rond als een ultieme vredesactiviste. Toen je zes jaar was, verhuisde je naar India, waar jouw moeder kirtan studeerde, met wortels in de Vedische anukirtana-traditie. Kirtan is het verhalende zingen van spirituele hymnes met muzikale begeleiding. Tot de achtste klas van de lagere/middelbare school woonde je in een boerderij nabij de kustplaats Bolinas in Californië, geboorteplaats van o.a. de dichters Dawn-Michelle Baude, Bill Berkson, Tom Clark, Clark Coolidge, Robert Creeley, Robert Grenier, Bobbie Louise Hawkins, David Meltzer, Stephen Ratcliffe, Philip Whalen en Michael Wolfe.

In 1986 verhuisde je naar Mill Valley in Marin County, Californië, zo'n 23 kilometer ten noorden van San Francisco. In jouw jeugd speelde je kirtan met jouw moeder in Sikh-tempels en tijdens Sikh-religieuze ceremonies. Kirtan betekent 'vertellen, beschrijven, opsommen, rapporteren'. Je studeerde aan de Tamalpais High School in Mill Valley, in 1907 opgericht en vernoemd naar de nabijgelegen berg Tamalpais, met de schrijfster Cintra Wilson en de actrices Eve Arden en Kathleen Quinlan als oud-leerlingen. Op deze school speelde je viool in het schoolorkest en je begon liederen te schrijven. Jij en jouw klasgenoten werden gecoacht door Robert Hall Weir van de in 1965 opgerichte rockband The Grateful Dead. Op 22 april 1990 zong jouw lied 'Saving the Earth' tijdens een Earth Day-concert in San Francisco.

Je was actief op het gebied van sociale en milieugerelateerde zaken en je was de voorzitter van de sociale actieclub 'Students for Justice', die programma's voor milieubewustzijn en recycling creëerde. Een toespraak van de Indiaanse burgerrechtenactiviste Sacheen Littlefeather heeft jou sterk geïnspireerd, wat leidde tot een naamsverandering van het schoolsportteam Red Tailed Hawk. Indianen beschouwen de veren van de roodstaarthavik als heilig, net als de veren van de Amerikaanse zeearend en de Gouden steenarend. Na jouw afstuderen aan de Tamalpais High School studeerde je aan het Mills College in Oakland, Californië. Daar behaalde je een bachelordiploma in de biochemie. Daarna ging je naar India om Kirtan te studeren bij de lerares van jouw moeder, Bhai Hari Singh.

In 1997 begon je een carrière als voedseltechnoloog bij Peace Cereals in Eugene, Oregon. In 2000 tekende je een contract bij Spirit Voyage Records en de oprichter hiervan, Guru Ganesha Singh Khalsa, werd jouw manager en gitarist. Je werkte samen met de muziekproducent Thomas Barquee en soms met jouw moeder Prabhu Nam Kaur Khalsa, die ook een muzikant is. In 2006 trouwde je met de grafische kunstenaar Sopurkh Singh en jullie dochter heet Jap Preet Kaur.

Jouw Sikh-leraar Yogi Bhajan (1929 - 2004) was van grote invloed op het bevorderen van de Sikh-traditie in Europa. Het Sikhisme is gesticht door de verlichte ziel Guru Nanak (1469 - 1539) en beschreven in het religieuze boek 'Guru Granth Sahib', gebaseerd op gelijkheid, broederliefde, goedheid, deugd, onbaatzuchtige dienstbaarheid, streven naar sociale gerechtigheid ten bate en welvaart voor iedereen en eerlijk gedrag. Alle dualiteiten van 'zelf en ander, ik en niet ik' beëindigen. Alle mensen kunnen directe toegang tot God krijgen, zonder rituelen of priesters. De dagelijkse wereld maakt deel uit van de Oneindige Werkelijkheid. Men doet aan het chanten van het woord 'Waheguru', wat 'Wonderbare Heer' betekent.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 maart 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 6 stemmen 53Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)