Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Big Brother

Wat kan het toch raar lopen in het leven. Toen ik vroeger
ooit het verontrustende en deprimerende boek 1984 van George Orwell las, dacht ik nog: onvoorstelbaar dat mensen het zover laten komen, dat hun hele leven wordt beheerst door enkele ‘onzichtbare figuren’.
Het boek gaf eigenlijk een beeld weer van hoe het er in de DDR, Sovjet Unie of China en al die ander communistische landen vermoedelijk aan toeging. Griezelig doodeng, nee dat zal in het vrije westen nooit gebeuren. En dan heb je daar opeens de Sleepwet – ontegenzeglijk een serieuze stap in die richting. Natuurlijk als u geen slechte dingen uitvreet heeft u niets te vrezen – het is bedoeld om criminele activiteiten te kunnen lokaliseren. Gelooft u het echt? Onzin. Nee het gaat hier niet zo openlijk natuurlijk als in China, waar ze overal camera’s willen gaan ophangen en alle activiteiten van gewone burgers verzamelen. En met die gegevens straks mensen gaan beoordelen naar wat ze maar willen, bijvoorbeeld goed burgerschap. Meneer Han is toen en toen door rood licht gelopen en krijgt zoveel minpunten op zijn conto. Hij heeft ook nog eens verzuimd om z’n ouders eens in de veertien dagen in het weekend te bezoeken. Meneer Han wil graag een grotere woning of promotie – ach meneer Han toch, beste man dat kun je met zoveel minpunten de eerste jaren toch wel vergeten. Trouwens we hebben ook geen foto van onze grote leider gezien in jouw woning of een partijprogramma – hoe staat het met je loyaliteit jegens de partij?
Een waar schrikbeeld dat in onze maatschappij niet zal kunnen plaatsvinden, toch? Ach lieve lieve mensen laat we onszelf alsjeblieft niet voor de gek houden. Het gebeurt hier ook volop. Nog niet openlijk door de overheid maar door het bedrijfsleven. Zij maken uit wat wij willen hebben en kopen. Creëren onze behoeftes die er aanvankelijk helemaal niet zijn. Ze laten ons in een doolhof lopen waarin we denken vrij rond te lopen, maar zij bepalen waar de uitgang is, waardoor zij ons naar buiten in hun plukgrage armen leiden. Met algoritmes schijn je alles wat iemand wil te kunnen sturen. Men laat ons geloven dat we zelf kunnen kiezen en doen en laten wat we willen, maar echt het bedrijfsleven bepaalt. Ach, die praktijken van Facebook bewijst het toch overduidelijk. En echt als het trucje een keer is uitgevonden, dan wil iedereen het kunnen – ook overheden. Het laatste wrange en tegelijk echt absurde nieuws, wat dat aangaat is het volgende: de gasjongens(NAM) vragen de overheid compensatie voor de, door het stopzetten
van de aardgaswinning, geleden inkomstenderving. Hondsbrutaal: de Groningers met hun woningen de grond in laten zakken en zelf niks compenseren – belachelijk toch. Het zal er wel op uitdraaien dat zij niks meer hoeven te compenseren als wisselgeld tegenover dat van de overheid. Het bedrijfsleven bepaalt wat er gebeurt in ons kikkerlandje en laat ons een beetje democratietje spelen. En het gaat hun voor de wind met Rutte aan het bewind – het kan niet beter.
Het wordt steeds erger. Tot ergernis van bijna iedereen moet er worden tijd geschreven. We willen het niet, toch gebeurt het. Zelfs de monteurs die laatst bij ons met de verwarming bezig waren doen het. Bouwvakkers ook?
De politie kan het werk niet meer aan, dus die Sleepwet komt er sowieso – een hele goeie smoes. Als we ze nu eens achter die tijdschrijfformulieren weg haalden en een computercursus lieten volgen en ze de straat opstuurden, zou dat niet veel beter zijn en misschien dat ze zich weer een beetje een echte politieagent zouden gaan voelen.
Laat we wel wezen, het is toch te gek voor woorden dat als een aangerande of verkrachte vrouw aangifte wil doen wordt weggestuurd met de opdracht dat ze eerst maar eens een paar weken tot bezinning moet komen en dan alsnog bekijken of ze een aangifte wil doen. Dit kan toch niet waar zijn. Als ik die uitzending op T.V. mag geloven is het het helaas wel.
De ontwikkelingen in China met overal camera’s is echt een griezelig vooruitzicht . Nee dat zal hier nooit kunnen gaan gebeuren.
Echter binnen 25 jaar of misschien nog eerder is ook Big Brother hier iedereen aan het in de gaten houden.
Wie dat dan ook maar is – ‘t is even niet anders.
Wen er maar vast aan.

Schrijver: c. ale
Inzender: C.A. de Boer, 17 april 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 39Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
29 april 2018
Je hebt blijkbaar geen idee van de alomtegenwoordigheid (een van de attributen die traditioneel aan God werden toegeschreven) van de 'surveillance state' en de miljarden terrabytes aan informatie die ELKE 'overheid' in de wereld verzamelt, opslaat en filtert, over ELK individu dat ze hun onderdaan noemt.
En nee, George Orwell had het niet over het Oostblok, maar over Engeland en Amerika.
En dat al in 1948! ZEVENTIG JAAR GELEDEN!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)