Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je was al snel het idool van George Sand

(voor Maurice Rollinat (1846 - 1903))

Je bent geboren als Joseph Auguste Maurice Rollinat op 29 december 1846 in Châteauroux. Jouw vader François Rollinat (1806 - 1867) was een politicus en geboren in een geletterd gezin in Argenton-sur-Creuse, waar ook de dichter Joseph Barbotin (1847 - 1918) geboren en gestorven is, aan de rue d'Argenton. De dichteres Gisèle Barbotin (1900 - 1958) was er eveneens geboren en zij publiceerde in 1935 haar dichtbundel 'Pijn en Liefde'. Jouw vader was ook de beroemdste advocaat van Châteauroux, hoogstintelligent, briljant en zorgeloos speels. Je had elf broers en zussen. Je leidde een moeilijk leven vol gezinsverantwoordelijkheden en geldzorgen. Je raakte hypochondrisch en neurasthenisch.

De schrijver Victor Anatole Jules Mary (1851 - 1922) woonde van 1904 tot 1914 in het kasteel van Palis in Argenton-sur-Creuse. Deze Victor zat op hetzelfde kleine seminarie van Charleville als Arthur Rimbaud en ze werden vrienden van elkaar. In 1870 vluchtte Victor naar Parijs, waar hij Rimbaud trof en een zeer armzalig bohemien leven leidde. Het ging hem op schrijfgebied veel meer voor de wind dan zijn oude vriend Arthur Rimbaud. Op zijn 23-ste werd Victor redacteur van L'Indépendant in Châtillon en in 1875 werd hij redacteur van het tijdschrift 'Petit Moniteur'. Hij werd al snel een populaire auteur, die veel romans publiceerde.

In Nohant-Vic ontmoette je de schrijfster George Sand, een pseudoniem van Amantine Aurore Lucile Dupin, barones Dudevant, die door jou geobsedeerd raakte. Je was samen met jouw vader door haar uitgenodigd. George en jij zijn zielsverwanten en jullie bleven levenslang romantische vrienden. Je bezocht haar ook in haar huis in Gargilesse-Dampierre, het dorp, waarvan ze zoveel hield. Jullie correspondeerden veel met elkaar, waarvan veel is gepubliceerd. Je was een republikein en de loco-burgemeester van Châteauroux toen de Orleanistische monarchie instortte. Jouw oudere broer was Emile Rollinat (1843 - 1876), een kapitein van de infanterie, die zelfdoding heeft gepleegd. Hij werd 33 jaar.

Je was al vroeg een begaafde pianist. In de jaren zeventig schreef je jouw eerste gedichten, die je aan George Sand voorlas. George raadde je aan om naar Parijs te gaan. In 1877 verscheen jouw eerste dichtbundel 'Dans les brandes', wat je aan George Sand hebt opgedragen. Het was echter geen succes. Je werd lid van de literaire club Les Hydropates, op 11 oktober 1878 opgericht door de dichter/schrijver Émile Goudeau (1849 - 1906). Binnen deze club werd vooral heel veel absint gedronken, wat bij velen veel schade aanrichtte, met name bij de dichter/zanger Jules Jouy, die daardoor op zijn 41-ste overleed en op Père-Lachaise is begraven. Jules was bevriend met de zanger Aristide Bruant, wiens realistische zangstijl tot Edith Piaf duurde.

Jij trad geregeld op in 'Le Chat Noir', het cabaretcafé te Montmartre, waar je jouw gedichten met pianospel begeleidde. Je zette ook de poëzie van Charles Baudelaire op muziek. Door jouw lijkbleke gezicht vielen o.a. Oscar Wilde en Leconte de Lisle flauw. Sommigen vonden jou een volstrekt genie, maar anderen, zoals Paul Verlaine, vonden jou een nep-Baudelaire en zij twijfelden aan jouw poëtische oprechtheid. Je werd levenslang gekweld door zenuwpijn en jouw trouwe vriend, de schrijver Jules Barbey of Aurevilly, vond dat jij als schrijver veel belangrijker dan Baudelaire was en bent, door de eerlijkheid en diepgang van jouw diabolisme. Volgens Jules was Baudelaire een 'duivel in fluweel' en jij een 'duivel in staal'.

Nadat jouw geliefde, de actrice Cécile Pouettre overleden was, probeerde je diverse keren zelfdoding te plegen. Jouw vriend, de schilder Eugène Alluaud maakte zich grote zorgen om jou. Op 25 oktober 1903 overleed je in de kliniek van Dr. Moreau in Ivry-sur-Seine. Waarschijnlijk door een vorm van kanker. Je werd 56 jaar en je bent in de begraafplaats Saint-Denis in Châteauroux begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 april 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 21Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)