Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Welzijn is helaas niet te koop.

(voor Tim Bergling (1989 - 2018))

Je bent geboren op 8 september 1989 in Stockholm. Jouw ouders zijn Klas Bergling en de actrice Anna Catarina (Anki) Lidén, geboren op 5 april 1947. Ze verscheen in meer dan 50 films. Na het huwelijk met Klas trouwde ze met de zanger/acteur Tommy Körberg.
Je raakte geïnspireerd door jouw broer David, die een DJ was. Op jouw 16-de begon je muziek te maken. Je was lid van de Laidback Luke Forums, gesticht door de DJ Lucas Cornelis van Scheppingen (1976, Manilla) uit Hoofddorp. Je was een productief producer en het vrijgeven van jouw muziek ging ongelooflijk snel.

Jouw pseudoniem 'Avicii' betekent 'het laagste niveau van de boeddhistische hel'. Op 24 oktober 2010 scoorde je met jouw internationale hit 'Seek Bromance'. Je remixte de klassieke song 'Rapture' van de Pakistaans-Amerikaanse zangeres Nadia Ali. In 2011 kreeg je succes met jouw nummer 'Levels', met zang van Etta James, die een heroïneverslaafde was en fysiek misbruikt is. Op 16 juli 2011 verscheen jouw song 'Fade into Darkness', met zang van Andreas Moe en Leona Lewis. In januari 2012 was je elf dagen in een ziekenhuis in New York City, vanwege een acute pancreatitis, door jouw overmatige alcoholgebruik.

In 2012 werd jouw song 'Sunshine', samen met de DJ David Guetta gemaakt, genomineerd voor een Grammy Award for Best Dance Recording. In 2012 bracht je tijdens het Ultra Music Festival in Miami de songs 'Girl Gone Wild' met Madonna en 'Superlove' met Lenny Kravitz. Toen je twee miljoen volgers op Facebook bereikte, maakte je het adellijke lied 'Two million'. Op 27 april 2012 verscheen jouw hit 'Silhouettes', met de zang van de Zweedse zanger Salem Al Fakir. In 2013 gaf je concerten in Venezuela, Argentinië, Colombia, Brazilië en Chili. Op 13 september 2013 verscheen jouw eerste studio-album 'True', met o.a. de weergaloze nummers 'Wake Me Up', 'Hey Brother' en 'You Make Me'.

Je werkte even samen met Björn Ulvaeus en Benny Andersson voor het Eurovisiesongfestival van 2013. 'Wake Me Up' was een wereldwijde megahit. Je won belangrijke prijzen voor jouw elektronische muziekkunst.
In december 2013 verscheen jouw single 'Addicted to You', met zang van de Amerikaanse zangeres Audra Mae (1984, Oklahoma City).
In 2014 werden jouw blindedarmaanhangsel en jouw galblaas verwijderd.
In 2014 werkte je samen met de Coldplay-zanger Chris Martin aan hun song 'A Sky Full of Stars'.

Op 8 september 2014 werden al jouw toekomstige optredens afgezegd, vanwege jouw ernstige gezondheidsproblemen.
Op 2 oktober 2015 verscheen jouw tweede album 'Stories', met de singles 'Waiting for Love', 'Pure Grinding', 'Can't Catch Me', 'For a Better Day', 'Broken Arrows' en 'Sunset Jesus'.

Eind maart 2016 kondigde je aan om in augustus 2016 met toeren te stoppen. Je bleef wel als producer actief.
Je bent beïnvloed door Laidback Luke, Sebastian Ingrosso, Steve Angello, Axwell, Eric Prydz en Daft Punk.

Op 20 april 2018 ben je dood gevonden in jouw hotelkamer in Masqat, de hoofdstad van Oman. Je hebt zelf een einde aan jouw aardse lijden gemaakt. Heel kies van jouw familie en de politie om jouw zelfdodingsmanier niet bekend te maken. Daar heeft de wereld niets mee nodig.
De leegte staarde je aan. Je werd 28 jaar.

Jouw familie meldde: 'Onze geliefde, supergevoelige, spotlightsschuwende Tim was een zoeker, een breekbare, artistieke ziel, die zocht naar antwoorden op existentiële vragen. Een perfectionist, die reisde en werkte op een tempo, dat leidde tot extreme stress. Hij kon niet verder, hij wilde rust vinden. Hij was niet gemaakt voor de zakelijke machine, waarin hij zichzelf bevond.'

Je kon niet meer en je wilde niet meer. Je was al te lang depressief en oververmoeid en uitgeput en aangetast, met name door de alcohol verwoest. Je leed aan een diepgeworteld doodsverlangen, terwijl je zo uitbundig hebt geleefd. Een opname in een privé-kliniek was een optie geweest, je was er immers rijk genoeg voor. Je had de allerbeste psychiaters ter wereld in actie kunnen laten komen. Of op een tropisch eiland een luxe-leventje kunnen leiden. Een privé-kliniek had je jezelf nog kunnen gunnen, maar blijkbaar was je al te zeer in de greep van de extreemste somberheid, vereenzaming en geen andere uitweg meer kunnen zien. Je was al teveel in de greep van de Dood, die daar gretig op in sprong. Dan komen er duistere krachten vrij, die als een verslindende draaikolk werken.

Bedankt voor jou tot op het bot gegeven zelfgave in de vorm van heerlijke muziek.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 april 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)