Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een sprong in het diepe als anti-depressivum

(voor John Berryman (1914 - 1972))

Je bent geboren als John Allyn McAlphin Berryman op 25 oktober 1914 in McAlester, Oklahoma. Jouw vader John Smith was een bankier en jouw moeder Martha was een onderwijzeres. In 1926 verhuisde je naar Clearwater, Florida. Op jouw elfde heeft jouw vader zichzelf doodgeschoten, wat jou de rest van jouw leven heeft achtervolgd. Jouw vader was toen werkloos en hij was op het punt van een echtscheiding met Martha. In jouw poëzie probeerde je vrede te vinden inzake de zelfdoding van jouw vader. In jouw poëzie schreef je, dat zijn zelfdoding jouw kindertijd had weggevaagd. Je hield enorm veel van hem.

'Ik spuug op dit verschrikkelijke bankiersgraf, die zijn hart dood schoot op een ochtend in Florida, dichtte je. Mandalay Drive, Clearwater Beach. Na jouw vaders overlijden hertrouwde jouw moeder binnen enkele maanden met John Angus McAlpin Berryman in New York City. Na de van jouw moeder met jouw stiefvader, bleef je goed contact met jouw stiefvader behouden. Je ging naar de South Kent School, een jongenskostschool. Daarna studeerde je aan het Columbia College in New York, in 1754 door koning George II van Groot-Brittannië gesticht. Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Thomas Merton, Alicia Keys en Art Garfunkel zijn ook oud-leerlingen.

Jij kreeg les van de literaire dichter/schrijver/criticus Mark van Doren (1894 - 1972), een geleerde en hoogleraar Engels aan de Columbia University voor bijna 40 jaar. Mark inspireerde o.a. Thomas Merton, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, de dichter Robert Lax en jou. Je studeerde ook twee jaar aan het Clare College, de Universiteit van Cambridge, in 1326 opgericht. In 1936 ben je afgestudeerd. Van 1939 tot 1940 studeerde je aan de Universiteit van Texas in Austin. Daar ontmoette je jouw eerste vrouw Mackie Langham. Je was een chronische alcoholist en je bleef dat om jouw zware depressies de baas te blijven.

In 1940 verscheen jouw poëzie voor het eerst in een verzamelbundel van New Directions, in 1936 door de dichter/uitgever James Laughlin opgericht, die o.a. Gertrude Stein, Alice B. Toklas en Ezra Pound heeft ontmoet. Ezra zei tegen James: 'Je zult nooit een goede dichter zijn, waarom probeer je niet iets nuttigs?'

De dichter Randall Jarrell (1914 - 1965) publiceerde ook in de verzamelbundel van New Directions. Randall overleed door een auto-ongeluk, wat hij hoogstwaarschijnlijk zelf is aangegaan. Hij leed aan depressies en manische perioden. Hij had eerder al zijn pols doorgesneden. Velen waren ervan overtuigd, dat hij zelfdoding had gepleegd. Het is dan ook zo. De Joodse politiek theoreticus Hannah Arendt (1906 - 1975) was zijn beste vriendin. Zij was één van de belangrijkste, politieke filosofen van de 20-ste eeuw. In 1942 verliet je de universiteit en werd je lid van de United States Army Air Forces. In oktober 1942 trouwde je in de St. Patrick's Cathedral in Manhattan met Eileen Mulligan (1918 - 2002), schrijfster en psychotherapeute.

Je wilde graag even groot als William Butler Yeats worden. Eileen en jij woonden in Beacon Hill en jij gaf les aan Harvard en Princeton. In 1947 begon je een liefdesrelatie met de getrouwde vrouw Chris, waar je vele liefdessonnetten voor schreef. In 1950 verscheen jouw biografie van de dichter Stephen Crane (1871 - 1900), die jij zeer bewonderde. Crane overleed op zijn 28-ste en hij is in de Evergreen begraafplaats begraven. In 1953 zijn Eileen en jij gescheiden. Edmund Wilson loofde jouw 'Hommage aan Meesteres Bradstreet en andere gedichten'. In 1965 won je de Pulitzer-prijs voor poëzie.

Op 7 januari 1972 pleegde je zelfdoding door van de Washington Avenue Bridge in Minneapolis te springen. Je werd 57 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 mei 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 26Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)