Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Absolutie of penitentie

In de Trouw van 16 mei 2018 staat het ontluisterende artikel 'Pijn en schaamte in Rome' van Stijn Fens. Het gaat over de 34 Chileense bisschoppen, die drie dagen met paus Franciscus in gesprek zijn gegaan. De bisschoppen zeggen met pijn en schaamte naar Rome te zijn gekomen. Het is het zoveelste religieuze spektakel inzake het seksuele misbruik binnen de rooms-katholieke kerk wereldwijd. De gesprekken vonden bewust plaats in een sobere vergaderzaal binnen het Vaticaan. Ze moeten niet denken, dat ze op schilden worden gedragen. De 84-jarige oud-aartsbisschop van Santiago Francisco Errázuriz, een vertrouweling van de paus, was aanvankelijk niet van plan om te komen, totdat de paus hem persoonlijk belde. Volgens misbruikslachtoffers speelde Errázuriz een kwalijke rol in het misbruikdossier.

Het is niet voor het eerst dat een heel episcopaat naar de grote baas moest komen, want in 2002 liet paus Johannes Paulus II alle Amerikaanse kardinalen vanwege seksuele misbruikschandalen naar Rome komen. In 2010 liet paus Benedictus XVI alle Ierse bisschoppen naar Rome komen, ook vanwege seksueel misbruik en de mishandeling en moord door nonnen op kinderen van ongetrouwde vrouwen. Bisschop Juan Barros van Osorno wist, dat zijn vroegere leraar, priester Fernando Karadima, jarenlang minderjarige jongens seksueel had misbruikt. In 2011 stuurde het Vaticaan Karadima met pensioen. Na een dieper onderzoek viel Juan Barros ook door de mand en bleek het seksuele misbruik in Chili nog veel groter, dan gedacht. 'We hebben veel fouten gemaakt!', zegt bisschop Juan Ignacio González Errázuriz van San Bernardo.

De Chileense kerk heeft gefaald in het beschermen van kinderen tegen seksueel misbruik door roomse religieuzen. Fernando Ramos Pérez, hulpbisschop van Santiago, zegt: 'We moeten zeventig keer zeven vergiffenis vragen!'. Dat getal komt uit de bijbel. Bisschoppen kunnen wel hun ontslag indienen, maar de paus besluit of dat gaat gebeuren of niet. De slachtoffers zijn sceptisch over de uitslag en de aanpak. Juan Carlos Cruz, een slachtoffer van Fernando Karadima, noemt de twee bisschoppen, die een persconferentie gaven 'grote acteurs, die een realiteit en waarheid zien, die totaal anders is dan die van de gewone mensen'. De Ierse Marie Collins, ook een misbruikslachtoffer, twitterde 'Iedereen die verwacht dat de paus openlijk de schuldigen bij naam zal noemen en ontslaan, zal worden teleurgesteld!'.

In de Trouw van 18 mei 2018 schrijft Leonie Breebaart, dat alle 34 Chileense bisschoppen collectief hun ontslag hebben ingediend bij het Vaticaan. Dit als gevolg van een misbruikschandaal en ze vragen om vergiffenis. Mea culpa. Mea maxima culpa. En een flinke dosis wierookwolken erover heen om de boel weer zo snel mogelijk te verdoezelen. In Chili en niet alleen daar werden verdachte priesters overgeplaatst, zodat ze elders hun misbruik konden voortzetten. In een uitgelekte brief van paus Franciscus schrijft hij, dat het ontslaan van deze 34 bisschoppen niet genoeg is om de cultuur van machtsmisbruik in de Chileense kerk een halt toe te roepen. De bisschoppen hebben bewust bewijsmateriaal vernietigd. Bovendien zeggen ze de moed en het doorzettingsvermogen van de slachtoffers te prijzen. Dan ga je wel heel ver in het acterende boetekleed showen.

Lange tijd was zelfkastijding een gewoonte binnen het roomse geloof en sloegen zij hun ruggen tot bloedens aan toe. Kortom, de zelfvernedering zit hen in het bloed en is één van de symptomen van hun pathologische geloofsleer. Het aanbidden van een pijnlijk gekruisigde Verlosser is nog zo'n ziekelijk symptoom. Daarom hebben de protestanten de Christusfiguur van het kruis gehaald, al zijn de protestanten net zo geestelijk gestoord, daar niet van. In de kern zijn alle religies en geloofsleren nazistisch en sadistisch en vooral huichelachtig. De roomse leer barst van de ouderwetse dogma's en wordt beheert door mannen. Het is uitsluitend een mannenbolwerk, wat er alles aan doet om de vrouwen te weren en te onteren. Het idee dat de roomse kerk een homofiele darkroom is, is echt niet ver bezijden de waarheid. Erger nog, het is zelfs een pedofiel-homofiele darkroom.

Hiermee kom ik op het merkwaardige geloofsidee bij de roomse clerici, dat het celibatair leven juist en door 'God' ingegeven zou zijn, wat een verzinsel is. Aangezien priesters, kapelanen, bisschoppen, kardinalen ect. nauwelijks in aanraking met vrouwen komen, storten ze zich op hetzelfde, voor handen zijnde geslacht. En het liefste natuurlijk jonge exemplaren, daar die makkelijk te misleiden en te intimideren zijn. In ben ervan overtuigd dat de meeste misbruikers van nature homoseksueel zijn en de zelfbevrediging vroeg of laat te weinig spannend vinden. Het is dus het spek op de kat binden. De roomse systemen zijn verroest en zinloos en kwaadaardig. Die roomse kerk moet fundamenteel op de schop, als dat tenminste nog gezonde vernieuwing oplevert, wat ik betwijfel, omdat het gif inmiddels ver en diep verspreid is.

Over pakweg drie weken (ik snap ook niet waarom dat zolang moet duren!) gaat paus Franciscus beslissen of hij alle 34 bisschoppen gaat ontslaan of niet. Het is allemaal theatrale poppenkast hé, verlies dat niet uit het oog, mocht je toevallig in hun zalvende valkuilen trappen. In feite is de roomse kerk al een ruïne, maar de laatste der Mohicanen proberen ons nog een luchtkasteel voor te spiegelen. Het is een groot dilemma van de paus, absolutie of penitentie, en de geloofwaardigheid van het roomse geflikvlooi brokkelt zienderogen af. Bedenk ook, dat we nog maar het topje van de ijsberg te zien krijgen, het ware seksueel misbruik is wereldwijd schandalig hoog. Paus Sigmund Freud leerde ons al dat je seksualiteit nooit moet onderdrukken, want dat wreekt zich op ongenadige wijze. Laat ze toneelacademie Het Vaticaan maar opdoeken en ver onder de ongewijde grond begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 mei 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 1 stemmen 102Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
20 mei 2018
Nou, beste Ton, zo stellig en gruwelijk wil ik het echt niet stellen, want ondanks hun kwalijke en smerige praktijken verdienen ook zij een kans op vergeving en herstel, maar eerst moeten hun krankzinnige systemen ontmanteld worden. 'Wie van u zonder zonde is, werpe de eerste steen!', zei Jezus heel wijs. Ik bevecht vooral de kwaadaardige geloofsinstituten en in mindere mate de pionnen, die zich daarmee hebben ingelaten, al houd ik hen wel verantwoordelijk voor veel door hen veroorzaakte ellende.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
19 mei 2018
Je geeft een aantal goede aanzetten om vanuit een wijder perspectief naar deze zaken te kijken en erover te beschouwen. Terecht stel je tegen het eind dat dit slechts een vleugje verrottingsgeur is dat ontsnapt vanonder het deksel op de zwavelspelonken van kwaadaardigheid, die voor ons zó grotesk en pervers zijn dat ons hart en verstand er bijkans niet tegen opgewassen zijn. Ik denk dat deze internationale kaste van pedo-psycho- en sociopaten (die een Luciferiaans netwerk vormen) de werkelijke ambassadeurs zijn van het KWAAD. Ze zijn allen gedoemd, verdoemd, en er is geen redding voor hun verkoolde zielen..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)